biznis
0

Visoki porezi na rad podstiču sivu ekonomiju u BiH

SRNA
Ključna karakteristika poreske strukture u BiH je u snažnoj oslonjenosti na oporezivanje rada, što za jednu od posljedica ima veliki broj zaposlenih u neformalnom sektoru - sivoj ekonomiji, ističu analitičari Svjetske banke.

U izvještaju "BiH - Pregled javnih rashoda i institucija (PEIR)" ističe se da su stope socijalnih doprinosa u BiH, posebno u Federaciji BiH, mnogo veće ne samo u odnosu na sve ostale poreze, već i u poređenju sa drugim zemljama.

Ukupna stopa socijalnih doprinosa u FBiH iznosi do 41,5 posto bruto plate, što je više nego u Republici Srpskoj (33 posto), prosjeka zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj od 29,5 posto i prosjeka osam novih članica EU (Poljska, Mađarska, Češka, Slovenija, Slovačka, Estonija, Litvanija i Letonija) od 38,1 posto.

Stručnjaci Svjetske banke navode da porezi na prihod i socijalni doprinosi u BiH povećavaju razlike između troškova radne snage i onoga što radnik dobije "na ruke" i ukazuju da četvrtina radnika nije pokrivena obaveznim doprinosima za penzioni i zdravstveni fond. 

Direktna veza između visine fiskalnog opterećanja i sive ekonomije vidi se i iz podatka da je najveća stopa neformalne zaposlenosti kod poljoprivrednika i radnika s malim platama. Poresko opterećenje za zaposlene s niskim primanjima je jedno od najvećih u Evropi, dok nameti opadaju za one koji zarađuju više, navode analitičari.