biznis
0

Fondacija CPI: Dodatno poresko opterećenje vodi nas u propast

FENA
Poreska opterećenja u Bosni i Hercegovini u 2011. godini, posmatrano kroz procent bruto društvenog proizvoda (BDP), daleko su veća u odnosu na zemlje regije, dok je istovremeno kvalitet života građana BiH znatno niži.

Ukupni naplaćeni poreski prihodi u BiH prošle godine iznosili su visokih 38,4 posto BDP-a, dok je npr. u Hrvatskoj taj procent iznosio oko 31,4 posto BDP-a, saopćio je Centar za zastupanje građanskih interesa - Fondacija CPI.

  • Visok iznos poreskih opterećenja u BiH ne ostavlja praktično nimalo prostora za njihovo daljnje podizanje. Stoga, vlasti u BiH rješenje za fiskalnu krizu, prije svega, trebaju tražiti na rashodovnoj strani tj. kroz racionalizaciju i preraspodjelu javne potrošnje. Svaki potez u smislu povećanja na prihodovnoj strani, prije svega kroz povećanje PDV-a, usporit će ekonomski rast i pogoršati životni standard građana, posebno penzionera i nezaposlenih, ističu iz Fonacije CPI.

Pretpostavljajući da Vlada FBiH o povećanju poreskih opterećenja razmišlja uglavnom zbog finansiranja budžetskog deficita i plaćanja kredita po stand by aranžmanu MMF-a, u ovoj fondaciji smatraju da je ekonomski opravdano i moralno daleko ispravnije raditi na uštedi i efikasnijem trošenju budžetskih sredstava, posebno uzimajući u obzir izdvajanja za plaće zaposlenih u javnoj upravi, koja trenutno iznose 3,2 milijarde KM ili 12,8 posto BDP-a.

Ukoliko bi se izdvajanja za plaće zaposlenih u javnoj upravi svela na nivo od 10 posto BDP-a, kao što je to slučaj u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, vlade na svim nivoima bi, kako se navodi, na raspolaganju imale oko 750 miliona KM godišnje, što bi gotovo u potpunosti riješilo pitanje budžetskog deficita i otplate kredita MMF-u, ali također otvorilo mogućnosti ulaganja u zapošljavanje u bh. privredi.

  • Povećanje stope PDV-a dovelo bi do rasta cijena robe i usluga, a s obzirom na to da u BiH trenutno, prema analizama Svjetske banke, 48 posto građana živi na granici siromaštva, usljed novog opterećenja mnogi od njih bi bili gurnuti ispod ove granice. Novo poresko opterećenje imalo bi katastofalne posljedice na bh. privredu, posebno za mala preduzeća, ali i na ostale privredne subjekte jer bi se zbog smanjene ukupne potražnje tj. smanjenog dostupnog novca, smanjila potražnja i za njihovim proizvodima, navodi se u saopćenju Fondacije CPI .