biznis
0

Visoka delegacija Republike Češke posjetila JP Gras

FENA
JPK GRAS danas je posjetila visoka delegacija Republike Češke, u kojoj su bili zamjenik češkog ambasadora u BiH Slavomir Goga, pomoćnik ambasadora VIadimir Randaček, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova R Češke za razvojnu saradnju Roman Holy i Sarka Ponrov Vamberova, predstavnica Češke razvojne agencije Ivana Pejić-Povolna te koordinatorica za razvojnu saradnju u Ambasadi Češke u BiH Anesa Tereza-Vuković.

Skupu je prisustvovala i pomoćnica ministra za saobraćaj u Kantonu Sarajevo Jasminka Strik, saopćeno je iz GRAS-a.

Generalni direktor GRAS-a Hasan Bašić i Izvršni direktor za tehniku i održavanje Safet Bradarac zahvalili su gostima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji i pomoći koju je vlada Češke pružila preduzeću GRAS te prezentirali projekte koje GRAS želi implementirati u oblasti javnog prijevoza do 2016. godine, posebno u oblasti tramvajskog prijevoza.

Gosti su iskazali spremnost za nastavak saradnje i pomoć Češke razvojne agencije u realizaciji projekata koji se odnose na unapređenje tramvajskog saobraćaja.

Vlada Češke je preduzeću GRAS u 2009. putem Češke razvojne agencije osigurala rezervne dijelove za sanaciju tramvaja ČKD K2 u vrijednosti 921.276 eura.

S obzirom na to da je uspješno izvršena ugradnja rezervnih dijelova, odnosno sanacija jednog broja tramvaja, GRAS je stekao uvjete za novu isporuku rezervnih dijelova za sanaciju tramvaja većeg kapaciteta ČKD KT& D5 u vrijednosti od 412.055 eura.

Skup je ocijenjen veoma značajnim za GRAS, odnosno za unapređenje javnog gradskog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

U pratnji domaćina gosti su obišli pogon održavanja tramvaja i uvjerili se da su donirani rezervni dijelovi iskorišteni za sanaciju tramvaja i da je GRAS, na njihovo zadovoljstvo, uspješno realizirao ovaj projekt, kaže se u saopćenju GRAS-a.