{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoka cijena nafte ugrožava ekonomiju

S
18.1.2011. u 11:21
0
0
Visoka cijena nafte ugrožava ekonomiju
0
Visoka cijena nafte ugrožava ekonomiju
Foto: AFP
Približavanje cijene nafte granici od 100 dolara za barel predstavlja realan rizik po svjetsku ekonomiju, upozorila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA), nakon što su dnevne kineske potrebe prvi put premašile deset miliona barela.
"Cijena nafte u posljednje vrijeme predstavlja realan ekonomski rizik. To je nešto što podjednako brine proizvođače i potrošače", navodi se u novom mjesečnom izvještaju IEA.

U analizi se navodi da cijena od 100 dolara za barel predstavlja opterećenje u vrijednosti od pet procenata društvenog proizvoda globalne ekonomije.

"Na kraju će svi proizvođači, finansijski investitori i potrošači, naročito razvijene zemlje zavisne od uvoza, pretrpjeti štetu po istom scenariju", dodaje se u dokumentu.

Optimizam u pogledu globalnog ekonomskog oporavka i ambicije investitora pogurali su cijenu nafte blizu granice od 100 dolara u posljednjih nekoliko dana, što je nivo posljednji put viđen u oktobru 2008. godine.

Nafta je sve skuplja i zbog oštre zime u Evropi i dijelovima Sjeverne Amerike, kao i rasta potrošnje u Kini i ostalim zemljama u razvoju.

Barel sirove nafte za isporuke u februaru u Njujorku danas košta 91 dolar i pet centi, dok se barel brent nafte u Londonu prodaje za 97 dolara i 64 centa.

IEA, ogranak Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, saopštila je da je stepen rasta potražnje za naftom u 2010. godini od 3,2 odsto bio među najvećim u posljednje tri decenije.

U izvještaju se navodi da je potražnja u Kini u novembru prošle godine bila veća za 15,1 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

OPEC očekuje da će ove godine tržištu dnevno isporučivati 87,32 miliona barela nafte, što je povećanje za 1,43 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: