biznis
0

Cijene nafte premašile 90 dolara prvi put u zadnje dvije godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte u utorak su na međunarodnim tržištima prvi puta u 26 mjeseci prekoračile razinu od 90 dolara za barel, podržane snažnom potražnjom zbog zahlađenja u Evropi i Sjedinjenim Državama ali i slabijim dolarom.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u januaru skočile su na američkom tržištu 1,04 dolara na 90,42 dolara, nakratko dotaknuvši i 90,46 dolara, najvišu razinu od oktobra 2008. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 1,09 dolara i iznosile 92,54 dolara.

Glavni poticaj za tržišta bio je skok potražnje nakon što je privatna meteorološka služba DTN Meteorologix objavila da očekuje da će temperature u sjeverozapadnoj Evropi ostati ispod prosjeka idućih 10 dana.

Američka državna meteorološka služba procijenila je u odvojenom izvještaju da će potražnja za lož-uljem u SAD-u u ovoj sedmici biti 16,3 posto viša no što je uobičajeno.

"Tržište reagira na vrlo hladno vrijeme u Evropi, za koje očekuje da će utjecati na lož-ulje. Ta je reakcija automatska", zaključio je Roy Jordan, naftni analitičar tvrtke Facts Global Energy.

Niske temperature mogle bi također učvrstiti temelje tržišta nafte kroz smanjenje američkih zaliha.

Tako se očekuje da će najnoviji sedmični izvještaji iz SAD-a pokazati pad zaliha u prošloj sedmici za 1,5 milijuna barela, dok je pad zaliha derivata procijenjen na 400 tisuća barela. Američki institut za naftu (API) objavit će izvještaj tokom dana a američka vlada u srijedu.

Američki dolar pao je u utorak oko 0,4 posto naprema korpi valuta, što je također poduprlo cijene nafte, ojačavši kupovnu moć imatelja ostalih valuta i potičući potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u utorak na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 88,13 dolara, skočivši za jedan dolar u odnosu na dan ranije, prenijela je Hina.