Sat kodiranja
47

Promo / Više od stotinu srednjoškolaca zakoračilo u svijet programiranja

Sponzorirani članak
U sedmici informatičke pismenosti, od 4. do 10. decembra, Smart Resursni centar, zvanični zastupnik najveće akcije učenja u svijetu "Sat kodiranja", uz podršku svih ministara obrazovanja u BiH, partnera ITAcademy i drugih obrazovnih ustanova, promovisao je programiranje kao zanimanje budućnosti na 300 lokacija u našoj zemlji.

Tokom ove sedmice milioni mladih ljudi širom svijeta aktivno su učestvovali u akciji učenja "Sat kodiranja" i dokazali da je programiranje zabavno i da ga svako može naučiti.

Jedna od lokacija održavanja ovog projekta je ITAcademy, međunarodna škola za edukaciju u oblasti informatike, koja je u svojim prostorijama u Sarajevu i Banja Luci ugostila preko stotinu srednjoškolaca koji su naučili osnove programiranja.

Predavač "Sata kodiranja" bio je Amar Bešlija, polaznik ITAcademy i Zend certifikovani PHP programer. Amar je prethodno završio Filozofski fakultet, Odsjek za književnost, a danas je uspješan freelance programer.

"Iz vlastitog iskustva znam kako nije potrebno prethodno znanje da biste se okušali u ovom perspektivnom zanimanju, bez kog uskoro nećemo moći raditi niti jedan posao. Uz adekvatnu podršku sve se može lako naučiti i čast mi je da sam dobio priliku upoznati naše srednjoškolce sa ovim uzbudljivim pozivom. Za predavanje na ITAcademy odabrali smo temu "Star Wars" i na času kodiranja programirali jednog od glavnih likova ove planetarno popularne franšize, robota BB-8. Jako dobro smo se zabavili i ponosan sam, jer su neki od učenika do kraja sata kodiranja već uspjeli napraviti vlastitu igricu", rekao je Amar Bešlija.

Na svakoj od radionica na ITAcademy najaktivniji učenici dobili su i poklon-kurs programiranja kako bi nastavili uspješno svoje sate kodiranja i u narednom periodu.

Džan Marlović, učenik trećeg razreda Gimnazije Dobrinja odlično se snašao pred novim izazovom i osvojio ovu vrijednu nagradu.

"Atmosfera na ITAcademy i "Satu kodiranja" je bila odlična, sam čas mi se svidio i bilo je zabavno kreirati likove za film i igricu. Volio bih i u budućnosti da se bavim programiranjem i namjeravam nastaviti školovanje u tom smjeru", poručio je Džan.

Među novootkrivenim talentima za programiranje je i Amina Lupić, učenica prvog razreda Građevinsko-geodetske škole.

"Iako imam samo 15 godina, pronašla sam se u IT-u. Najzanimljiviji su mi dizajn i programiranje. Čula sam da ima manje djevojaka koje se bave ovim zanimanjem i to me još više motivisalo, želim dokazati suprotno. Sigurna sam da ću uz dodatnu edukaciju i vrijedan rad već sa završetkom srednje škole imati bolje prilike za budućnost".

Programiranje je jedno od najtraženijh i najplaćenijih zanimanja, stalni razvoj tehnologije vodi do rasta novih kompanija i broja radnih mjesta. Na ITAcademy izučavaju se i druga tražena zanimanja poput mobilnih aplikacija, dizajna, kompjuterskog crtanja, administracije i IT poslovanja.

Svi srednjoškolci koji razmišljaju o daljem obrazovanju, ali i oni zrelije dobi koji žele dalje napredovati u karijeri, mogu kontaktirati sa konsultantima na 033/788-525 i posjetiti lično prostorije ITAcademy u Sarajevu ili Banjaluci kako bi dobili potpuno besplatne savjete za svoju IT karijeru.