biznis
0

Vijeće stranih investitora preporučilo vlastima u BiH 10 ključnih reformi

FENA
Vijeće stranih investitora preporučilo je bh. vlastima 10 ključnih reformi, u pet oblasti, koje mogu biti provedene do 31. marta 2008. godine, a u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za ulaganja i poslovanje u BiH.

Vijeće stranih investitora (VSI), uspostavljeno u 2006. godini, je poslovno udruženje koje zastupa interese stranih investitora prisutnih u BiH. Trenutno VSI ima 22 člana čija ukupna dosadašnja ulaganja u BiH prelaze vrijednost od 4 milijarde KM.

Vijeće, među 10 ključnih reformi, preporučuje uspostavu elektronskog centralnog poslovnog registra i inicira proces ponovne registracije svih poslovnih subjekata u taj registar kako bi se eliminisali zastarjeli/neaktivni subjekti, te eliminisalo registriranje poslovnih subjekata na sudu.

Relevantne institucije iz oblasti poslovanja su pozvane da objave sve korake i smjernice za dobijanje dozvola za sve procedure gdje je to neophodno.

Vijeće preporučuje također usaglašavanje zakonske regulative poreza na dobit Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko BiH, putem strategije stvorene na osnovu formalnog sporazuma i formiranja radnih grupa i eliminiranje dvostrukog oporezivanja i poreza po odbitku između RS-a, Distrikta Brčko i FBiH.

Vijeće stranih investitora podsjeća kako postojeći nacrt zakona u FBiH predviđa jednostrano ukidanje poreza, te se nada da će RS i Distrikt Brčko uskoro razmatrati sličan pristup.

Nadalje, Vijeće predlaže uspostavu i objavljivanje jasnih protokola za podjelu zemljišta u zone građevinskih namjena i propisa radi određivanja namjene zemljišta, te uvođenje u primjenu vremenski dimenzioniranog programa za sveobuhvatnu registraciju vlasništva nad nekretninama, uključujući privatizaciju zemljišta u državnom vlasništvu na kojem su izgrađeni privatni objekti.

Vijeće također očekuje objedinjavanje urbanističkih saglasnosti i dozvola za građenje u jedan dokumenat kojim se osigurava pravo na građenje, pravno i regulatorno uređenje preduvjeta za proširenje tržišta lizinga, osiguranja, penzija i tržišta korporativnih obveznica u BiH, kao i agresivnije pristupanje suradnji sa drugim zemljama jugoistočne Evrope kako bi se započelo sa intenzivnijim pravnim i regulatornim aktivnostima potrebnim za ujedinjenje finansijskog sektora regije.

Među ključnim reformama koje preporučuje Vijeće stranih investitora je objava uspostavljanja zajedničkog tržišta za Jugoistočnu Evropu kao temeljnog cilja za ekonomski razvoj, te sazivanje regionalne konferencije na ministarskom nivou kako bi se ubrzalo uspostavljanje tog tržišta.

Od bh. vlasti se traži i smanjenje carina i umanjenje necarinskih smetnji uopće, te eliminiranje carinskih i necarinskih barijera na sve sirovine i repromaterijale za proizvodnju u BiH.