Bratunac-Ljubovija
4

Vijeće ministara dalo dozvolu za GP kod mosta na Drini koji je Srbija davno izgradila

A. D.
Na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara BiH konačno je dalo dozvolu za izgradnju i uspostavljanje novog zajedničkog graničnog prijelaza Srbije i BiH na lokaciji Bratunac-Ljubovija.

Prema ovom sporazumu, koji je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa, dvije države će na zajedničkoj lokaciji Bratunac-Ljubovija izgraditi i otvoriti zajednički granični prijelaz za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i robe na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste robe, osim one koja podliježe inspekcijskom nadzoru i plaćanju akcize.

Izgradnjom ovog graničnog prijelaza s pristupnom saobraćajnicom na teritoriji BiH nastavlja se dobra saradnja BiH i Srbije, nakon što su dvije države dogovorile realizaciju projekta izgradnje mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bratunac-Ljubovija.

Ovaj projekt se realizira na osnovu potpisanog Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Drine s pratećim putnim objektima na lokaciji Bratunac-Ljubovija. Projekt bi trebao biti završen do kraja godine. Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.

Most između Bratunca i Ljubovije, nazvan "Bratoljub", koji je Srbija izgradila još prije tri godine, bit će u funkciji do marta, najavila je ministrica građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović i rekla je tada da se očekuje da BiH s njihove strane završi izgradnju zajedničkog graničnog prijelaza.