Zakon o akcizama
73

Vijeće ministara BiH sutra o prvom rješenju za zaustavljanje rasta crnog tržišta cigareta

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Na sjednici Vijeća ministara BiH, koja će se održati sutra, trebao bi se naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH kojim se predlaže uvođenje moratorija na povećanje cijena cigareta u našoj zemlji.

Riječ je o zakonskom rješenju koje je još u maju usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, kojim bi se uveo moratorij na tri godine na povećanje specifične akcize na cigarete.

Ove izmjene zakona, prema mišljenju stručnjaka, prvo su od konkretnih rješenja da se stane ukraj konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine.

Naime, Zakon o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predviđa povećanje akciza na cigarete svake godine, što je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana.

S druge strane, nesrazmjer primanja i cijena cigareta doveo je do toga da su se brojni konzumenti cigareta okrenuli crnom tržištu, što je u konačnici stvorilo uslove za ekspanziju tržišta rezanih duhana.

Za očekivat je da Vijeće ministara BiH sutra usvoji ovo zakonsko rješenje, budući da je prošlo sve procedure, pri čemu su prikupljena mišljenja svih relevantnih institucija.

Međutim, ostaje da se vidi kakav će stav zauzeti Parlament BiH, budući da na državnom nivou još nije formirana parlamentarna većina, niti Dom naroda.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Zbog velikih poremećaja na tržištu BiH uzrokovanih rastom akciza te zbog pada legalnog tržišta za više od 35 posto u posljednje tri godine, ugrožena je prodaja i distribucija svih brendova na tržištu. S druge strane, na nelegalnom tržištu, koje sve više raste, pojavilo se više od 80 nelegalno proizvedenih brendova.

Visok rast cijena cigareta drastično je smanjio legalno i potaknuo ilegalno tržište, čime direktno gubi budžet, ali i građani koji su natjerani na konzumaciju proizvoda bez ikakve kontrole.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić ističe da je u BiH sve vrijeme vođena pogrešna politika akciza u duhanskoj industriji.

"Povećanje poreza ne znači ujedno i povećanje prihoda. Svako dalje povećanje akciza u trenutnoj situaciji stimulira samo šverc, a vidimo da prihodi samo padaju. To je pogrešna politika za koju sam uvijek govorio da će prozvesti negativne efekte i pad prihoda", kazao je Hurtić.

On cijeni da su izmjene Zakona o akcizama koje će se sutra razmatrati na sjednici Vijeća ministara BiH za sada jedno od rješenja za ovu situaciju, dodavši kako je još prije pet godina predlagao ovo rješenje.

Treba napomenuti da je u periodu od pet godina, odnosno od 2013. do 2018. godine, ilegalno tržište cigareta poraslo višestruko, sa stope od šest na skoro 50 posto.