Koncern Elektroprivreda BiH
0

Vidljiv napredak u poslovanju rudnika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sadašnja situacija, razvojni projekti i trenutno otvorena pitanja razvoja zavisnih društava Koncerna Elektroprivrede BiH, rudnika Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Gračanica i Abid Lolić iz Bile bile su, između ostalih, teme današnjih razgovora u Elektroprivredi BiH.

Sastanku su prisustvovali članovi Uprave EPBiH, na čelu sa generalnim direktorom Amerom Jerlagićem, predsjednici sindikata pomenutih rudnika, te predsjednici granskih sindikata BiH i Federacije BiH.

Tokom rasprave konstatovano je da je vidljiv napredak u poslovanju rudnika od kako su u sastavu Koncerna ali i da se moglo učiniti i više.

Određeni zastoji u dokapitalizaciji rudnika, opšti je zaključak, rezultat su, prije svega, u složenosti Zakona o javnim nabavkama i njegovoj primjeni.

Ipak, i pored brojnih poteškoća, nerijetko iz političkih razloga, može se biti zadovoljno realizacijom prve faze dokapitalizacije a posebno je naglašeno da je ova godina prelomna za dugoročni razvoj rudnika od kojih se, u najskorije vrijeme, očekuje da samoodrživo posluju, u čemu će imati stalnu pomoć i podršku vladajućeg društva EPBiH.

Uprava EPBiH podržava opravdane zahtjeve za poboljšanjem položaja rudara te je dogovoreno da se u narednih deset dana Uprava EPBiH sastane sa direktorima svih sedam rudnika u sastavu Koncerna kako bi se pokušali iznaći modaliteti koji bi uticali na poboljašnje položaja rudara.

Dogovoren je i slijedeći sastanak Uprave EPBiH sa predsjednicima sindikata rudnika koji bi se trebao održati do 10. aprila, saopćeno je iz EPBiH.