Agenda 2030
167

Verlab Akademija: Jačanje znanja i vještina za izgradnju održive zajednice

Agenda 2030 podrazumijeva ogroman transformativni proces ka održivom svijetu, a to se može postići samo kroz integrisani pristup i zajedničku odgovornost svih aktera poslovnog i civilnog društva.

Opredjeljujući se za uvezivanja Ciljeva održivog razvoja u poslovanje organizacije neophodno je kontinuirano jačanje znanja i vještina svih aktera poslovnog i civilnog društva za izgradnju održive zajednice.

Naučnoistraživački Institut Verlab za biomedicinski inžinjering, medicinske uređaje i vještačku inteligenciju (Verlab Institut) svojim aktivnostima teži da doprinese povećanju konkurentnosti i izvrsnosti kompanija, organizacija, istraživača i stručnjaka u Bosni i Hercegovini, te kao takav prepoznaje i promoviše nauku, istraživanje i praksu, otvarajući put za potrebnu tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Shodno tome, unutar Verlab Instituta pokrenuta je Verlab akademija koja je razvijena za podršku privrednog, akademskog, nevladinog i vladinog sektora sa ciljem razumijevanja zahtjeva koje nameću digitalna i zelena transformacija u Bosni i Hercegovini.

Prepoznavajući značaj digitalne i zelene transformacije Verlab Akademija ima četiri programa edukacije u oblastima: sistema upravljanja kvalitetom, upravljanja medicinskim tehnologijama, implementacije digitalne transformacije za organizacije i planiranja/izrada projektnih prijedloga za domaće i međunarodne fondove (Horizon Europe, Eureka, Erasmus, Kretivna Evropa, COST).

Prva obuka iz oblasti sistema upravljanja kvalitetom laboratorija u skladu sa BAS EN ISO/IEC 17025:2018 se održava u petak, 18.11.2022. godine u prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine sa početkom u 9:00 sati.

Sistem upravljanja kvalitetom definiše pravila i opšte kriterijume za proizvodne i/ili uslužne organizacije. Organizacije koje djeluju u skladu sa ISO standardima organizovanije stvaraju nove poslovne prilike, povećavaju povjerenje kupaca s obzirom da spadaju u kategorije sigurnog dobavljača proizvoda i usluga, povećavaju konkurentnost, smanjuje troškove, stvaraju uštede i pomažu u održavanju i poboljšanju svog položaja na tržištu.

Cilj seminara je obučiti polaznike sa zahtjevima navedenog standarda kako bi bili osposobljeni da izrade vlastitu dokumentaciju sistema upravljanja kvaliteta, te kako bi uspješno implementirali postupke akreditacije i ocjenjivanja. Polaznicima koji su već upoznati sa zahtjevima standarda i/ili koji već rade u akreditovanim laboratorijama, cilj je otkloniti određene nedoumice, pružiti potrebne informacije o promjenama u odnosu na staro izdanje standarda, pokazati određena rješenja iz laboratorijske i ocjeniteljske prakse, kao i omogućiti slobodnu razmjenu iskustava polaznika i predavača.

Učešće u ovom seminaru je oblik stručnog usavršavanja osoblja koje je predmet ocjenjivanja u postupku akreditacije, a seminar je namijenjen:

✔ rukovodiocima laboratorija,

✔ osoblju laboratorija koje je odgovorno za ispunjavanje tehničkih zahtjeva i zahtjeva za sistem upravljanja,

✔ osoblju laboratorija koje je uključeno u izvođenje laboratorijskih aktivnosti,

✔ ostalom osoblju zaposlenom u laboratorijima,

✔ internim auditorima koji provode audite u skladu sa zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025,

✔ predstavnicima zakonodavnih tijela koje provode postupke ovlašćivanja laboratorija,

✔ studentima prirodnih i tehničkih nauka,

✔ svima koje zanima ova tema

Za učešće na seminaru predviđena je kotizacija u iznosu od 250 KM. Svi zainteresovani učesnici navedene obuke mogu svoje prijave da dostave do 07.11.2022.godine putem e-maila: [email protected].