Obećanja i optužbe
1

Venecuela usred kraha ekonomije povećava minimalac za 40 posto

Klix.ba
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Venecuela će podići minimalnu platu za 40 posto, najavile su tamošnje vlasti čiji potez bi mogao pogoršati ionako visok nivo inflacije, piše BBC.

Zemlja koja se suočava sa ekonomskim krahom i u kojoj su česte nestašice lijekova i hrane pogođena je padom prihoda od nafte i padom vrijednosti valute bolivara.

Ipak, usred te krize predsjednik Nicolas Maduro u svom novogodišnjem obraćanju najavio je povećanje najnižih plata. Objasnio je da će ovim korakom "zaštititi radnike" od onoga što je nazvao ekonomskim ratom SAD-a i drugih zemalja protiv te socijalističke nacije.

Ranije su SAD uvele sankcije Maduru označivši ga diktatorom koji zanemaruje volju venecuelanskog naroda. Cijele godine održavani su protesti praćeni nasiljem u venecuelanskim gradovima, a sve je kulminiralo konstitutivnom skupštinom Madurovih pristalica. Ona je bila namijenjena promjenama ustava te zemlje, ali je brzo preuzela mnoge ovlasti parlamenta predvođenog opozicijom.

Govoreći na televiziji pored venecuelanske zastave Maduro je povećanje plata nazvao dobrim vijestima, ali postoje strahovi da će taj korak samo "pogurati" proces inflacije.

Kongres je saopćio da su u proteklih godinu dana cijene u Venecueli porasle za nevjerovatnih 1400 posto.

Predsjednik Maduro, na drugoj strani, veći dio svog govora posvetio vanjskim utjecajima koji, kako kaže, stvaraju probleme Venecueli, ističući kako nacije poput SAD-a napadaju njihovu valutu i sabotiraju naftnu industriju.