{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki potencijal za energetski efikasnu gradnju u RS-u

S
9.11.2011. u 13:38
0
0
Veliki potencijal za energetski efikasnu gradnju u RS-u
0
Veliki potencijal za energetski efikasnu gradnju u RS-u
Energetski efikasna gradnja značajno će doprinijeti smanjenju uticaja klimatskih promjena, a korištenje drveta kao građevinskog materijala predstavlja razvojnu šansu Republike Srpske koja raspolaže velikim šumskim potencijalom, poručeno je na Kongresu o energetski efikasnoj gradnji u Banja Luci.
Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i urbanizam Miladin Gaćanović rekao je da se današnjim skupom promoviše drvo kao građevinski materijal koji je vječan, te da se konkretnim zahvatima na građevinskim objektima primijene dostignuća efikasnog korišćenja energije iz obnovljivih izvora, čime bi nove zgrade bile građene sa približno nultom potrošnjom.

On je dodao da resorno aktivno Ministarstvo stvara preduslove da se svi učesnici građevinske djelatnosti u RS obavežu na primjenu mjera koje će doprinijeti energetski efikasnom građenju.

Gaćanović je podsjetio da je Narodna skupština RS usvojila Zakon o Fondu za zaštitu životne sredine, Nacrt zakona o građevinskim proizvodima, dok se do kraja godine očekuje i Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti, koji su usaglašeni sa odgovarajućim evropskim direktivama.

"U tom smislu ovaj skup treba da promoviše drvo kao tradicionalni građevinski materijal koji je vijekovima prisutan na ovim područjima, koje je u posljednje vrijeme zbog primjene drugih građevinskih materijala sve manje zastupljeno", rekao je Gaćanović.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović naglasio je da pitanje energetski efikasne gradnje nije pitanje štednje, nego racionalnog korištenja energije, te da se energetska efikasnost može primijeniti i u javnom saobraćaju i toplifikacionom sistemu.

On je podsjetio da je Banjaluka prvi grad u BiH koji je potpisao Sporazum evropskih gradova o smanjenju uticaja klimatskih promjena, u okviru kojeg danas učestvuje 3 500 gradova Evrope, te da je Evropska komisija navela Banjaluku kao jednog od lidera osnivača tog pokreta

Davidović je najavio da će 29. novembra boraviti u Briselu, gdje će Sporazumu pristupati još neki evropski gradovi.

Prema njegovim riječima, BiH se nalazi na početku procesa koji je zaživio u Evropi, a današnja konferencija doprinijeće da se ta ideja još više plasira, kako bi se u svim opštinama počelo razmišljati o njenom provođenju.

Predsjednik Saveza arhitekata RS Dragica Arnautović-Aksić rekla je da je gradnja od drveta u BiH prisutna sa manje od jedan odsto, dok se u Sloveniji više od 30 odsto privatnih porodičnih kuća gradi od drveta.

Ona je istakla da BiH ima preko 70 odsto površine pod šumom, zbog čega ima potencijal za razvoj energetski efikasnog građevinarstva, jer već ima održivo gospodarenje šumama, kao i tradicionalne kapacitete kroz fabrike montažnih objekata do brojnih tradicionalnih prerađivača drveta.

"Nama dolaze PVC i ostali materijali koje je zapad odbacio, a mi zaboravljamo da su oni već vratili sve tradicionalne materijale. S druge strane mi smo kao država koja je u pretpristupnoj fazi i potpisnica Kjoto sporazuma u obavezi da drvo uvedemo na velika vrata u naše graditeljstvo", rekla je Arnautović-Aksić.

Ona je najavila da će Savez i austrijsko Udruženje šumarstva i drvne industrije "Proholc" organizovati posjetu arhitekata iz RS Austriji kako bi se mogli upoznati na licu mjesta sa objektim izrađenim na pomenuti način, kako bi sugerisali domaćim investitorima da prihvate drvene objekte koji su jednako kvalitetni.

Predstavnik austrijskog Udruženja šumarstva i drvne industrije "Proholc" Višnja Jurnjak rekla je da je drvo veoma važan resurs za BiH, zbog čega je domaćim arhitektima bitno pokazati moderne načine gradnje od ovog materijala.

"Drvo se pokazalo kao ekološki, energetski efikasan i prirodan materijal, koji omogućava brzu gradnju i zbog toga smo danas ovdje", rekla je Jurnjakova.

Organizator kongresa "Energetski efikasna gradnja - inovativno, moderno, lako i sigurno sa drvetom" su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Savez arhitekata RS i "Proholc" Austrija, uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine RS i grada Banjaluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: