biznis
0

Veliki pad akcija japanskog Sharpa

SRNA
Akcije japanskog proizvođača televizora Sharp oslabile su za 30 posto nakon što je kompanija upozorila da će njen gubitak ove godine biti osam puta veći nego što je očekivano.

Kompanija navodi da sada očekuje gubitak od 3,2 milijardi dolara na godišnjem nivou, dok je ranije prognozirala gubitak od 400 miliona dolara, prenio je BBC.

Sharp i ostale japanske kompanije trpe posljedice snažnog kursa jena prema ostalim valutama i oštre konkurencije iz inostranstva. Kompanija je najavila otpuštanje 5.000 radnika da bi umanjila troškove poslovanja.

U tri mjeseca od aprila do juna, kompanija je zabilježila neto gubitak od 1,8 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine izgubila 630 miliona dolara, najviše zbog pada potražnje za LCD televizorima, koji su glavni proizvod ove kompanije.

"Potražnja za LCD televizorima u Japanu i Kini opadala je brže nego što se očekivalo", navodi se u saopštenju kompanije.

Analitičari smatraju da bi Sharp mogao da poveća profit proizvodnjom skupljih proizvoda, poput LED i 3D televizora.

Akcije drugog japanskog elektronskog giganta Sonyja oslabile su za 8,5 posto, nakon što je i ova kompanija saopštila da je u drugom kvartalu zabilježila veliki gubitak, zbog čega će joj biti umanjen i godišnji profit.