biznis
0

Sharp razmatra prodaju fabrika u Kini i Meksiku

FENA
Japanski proizvođač elektronike Sharp razmatra prodaju fabrika za sklapanje televizora u Kini i Meksiku i ukidanje 3.000 radnih mjesta, čime bi ukupan broj planiranih otkaza bio uvećan na 8.000.

Sharp razmatra da proda dvije fabrike u okviru pregovora s tajvanskim partnerom Hon Hai Precision Industry", javljaju agencija Dow Jones Newswires i japanski list Jomiuri, a prenosi novinska agencija AFP.

Dow Jones navodi da bi Sharp mogao da proda fabrike firmi Hon Hai ili Sharp Display Products, zajedničkom ulaganju s predsjednikom Hon Hai, Terryjem Gowom.

Fabrika u Kini zapošljava oko 1.500 radnika, kao i ona u Meksiku. Oba postrojenja montiraju televizore s velikim ekranima.

Sharp nije potvrdio izvještaje, navodeći samo da sarađuje s Hon Hai i da, "na polju izrade LCD ekrana, istražujemo šta bi bilo najbolje uraditi u daljnjoj saradnji".

Radna mjesta koja bi Sharp mogao da ukine podigla bi ukupan broj otkaza u toj grupaciji na 8.000 ili oko 15 posto globalne radne snage, uključujući 5.000 radnika, za koje je kompanija ranije navela da će biti otpušteni.

Japanska firma tokom ovog mjeseca je objavila da će do marta iduće godine ukinuti 5.000 radnih mjesta, saopćivši da je u tri mjeseca zaključno s junom zabilježila gubitke, kao i da će ostati u minusu do kraja godine, zbog lošeg poslovanja u sektoru televizora.