Ekonomska kriza u BIH
0

Velike firme tvrde da neće otpuštati radnike

Sarajevo-x.com
BH Telecom usljed globalne ekonomske krize neće otpuštati radnike, a već sljedeće godine namjerava da zaposli nove snage, potvrdila je za naš portal Nađa Lutvikadić, glasnogovornica ovog preduzeća.

"Sigurno neće biti otpuštanja. Naša firma ima ambiciozan plan, koji između ostalog uključuje i otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih ljudi iz domena telekomunikacija. Potrebne su nam nove snage sa novim znanjima, posebno stručnjaci iz elektrotehnike i mašinstva“, navodi Lutvikadić. U BH Telecomu trenutno je zaposleno 3.250 radnika.

Ipak, globalna ekonomska kriza i pad potražnje doveli su do smanjenja broj zaposlenih u nekim firmama koje posluju u Bosni i Hercegovini. Prema pisanju medija, grupacija ASA Prevent nedavno je otpustila je oko 200 radnika koji su bili zaposleni na određeni vremenski rok, pravdajući to globalnom ekonomskom krizom.

Iz Fabrike duhana Sarajevo također su naveli da namjeravaju zaposliti još ljudi. "Nema otpuštanja radnika zbog globalne ekonomske krize, jer mi nismo u finansijskoj krizi“, kratko su saopćili iz FDS-a.

U Bosnalijeku kažu da su svjesni trenutne situacije, te da će novca biti sve manje, ali da trenutno nisu u planu nikakva otpuštanja.

"Ono što je sigurno jeste da naši stručnjaci pomno prate situaciju na tržištu, te da ćemo, kao i ostali privredni subjekti, o finansijskim proračunima i poslovnim planovima više znati početkom sljedeće godine“, kazali su u Bosnalijeku.