Promo
45

Velika zainteresiranost za utopljavanje stambenih objekata

U okviru projekta kojeg implementira Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u partnerstvu sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, u martu ove godine objavljen je Javni poziv građanima da pod povoljnijim uslovima utople svoje objekte. Rok za prijavu je 30. april 2019. godine.

Zainteresovanost i odziv stanovnika Kantona Sarajevo su veliki, što potvrđuje da su ovaj projekat prepoznali kao način smanjenja potrošnje energije, a samim tim i smanjenje troškova. Do sada je zaprimljeno više od 100 aplikacija, te se do zatvaranja poziva očekuje višestruko veći broj prijava.

Glavni cilj Modela energetske efikasnosti je sistemska podrška građanima u poboljšanju energetskih karakteristika, odnosno utopljavanju stambenih objekata po povoljnijim uslovima. Finansijsku podršku građanima daju udruženo Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i kantonalne općine. Efekti modela energetske efikasnosti bit će vidljivi kroz smanjenje potrošnje energenata, prelazak sa grijanja čvrstim gorivima na grijanje ekološki prihvatljivijim gorivima, smanjenje zagađenosti zraka, ljepšu urbanističku sliku Kantona Sarajevo, duži životni vijek nekretnina i povećanje privrednih aktivnosti na području Kantona Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo koji žele aplicirati na Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo, to mogu učiniti do 30. aprila 2019. godine. Neophodne informacije i dokumentaciju za apliciranje građani mogu dobiti putem internet stranice www.uredee.ba, e-mailom: [email protected], na telefon 033 652 935, ili direktno u Uredu za energetsku efikasnost pri SERDA-i, Kolodvorska 6.

Osnovni princip na kojem se bazira Model EE je otplata troškova mjera energetske efikasnosti iz postignutih ušteda, što znači da za vlasnike individualnih stambenih objekata i etažne vlasnike u zgradama kolektivnog stanovanja na kojima se provode mjere energetske efikasnosti nema povećanja troškova zbog ulaganja u mjere energetske efikasnosti, pa je stoga slogan projekta "Utopli zgradu - prepolovi račun".

Pogodnosti za učesnike u projektu:

  • pokriveni troškovi izrade energetskih audita i projektne dokumentacije za realizaciju mjera energetske efikasnosti,
  • mogućnost korištenja namjenskih kreditnih linija kod partnerskih banaka,
  • subvencioniranje dijela godišnje kamatne stope 3 posto za korisnike kojima su u okviru Projekta odobrena kreditna sredstva,
  • sufinansiranje dijela troškova u iznosu 45 posto za utopljavanje objekata i druge mjere energetske efikasnosti,
  • pokriveni troškovi nadzora nad izvođenjem radova utopljavanja objekta.