{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veći rast BDP-a u srednjoj i istočnoj Evropi u 2010.

F
22.1.2010. u 18:51
0
0
Veći rast BDP-a u srednjoj i istočnoj Evropi u 2010.
0
Veći rast BDP-a u srednjoj i istočnoj Evropi u 2010.
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je naviše prognozu gospodarskog rasta u 2010. u 30 zemalja od srednje Evrope do srednje Azije, kao odraz nešto bržega ekonomskog oporavka nego što se očekivalo u oktobru, mada će taj rast biti vrlo neujednačen diljem regije.
EBRD očekuje da oporavak umjereno ojača u 2011., objavljeno je na web stranici te banke, prenijele su agencije.

Nakon što je 2009. bruto domaći proizvod (BDP) u regiji smanjen za oko šest posto, EBRD sada očekuje prosječan rast BDP-a od 3,3 posto u 2010., u usporedbi s oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 posto. Banka za 2011. prognozira prosječan privredni rast u toj regiji od 3,8 posto.

Revidiranje prognoze naviše je posljedica boljih pokazatelja od očekivanih u četiri velike ekonomije te regije – Poljskoj, Turskoj, Rusiji i Kazahstanu, što je rezultat viših cijena sirovina, kao i nastavka priliva kapitala u velikim privredama u naglom usponu.

Nasuprot tome, za većinu manjih zemalja koje nisu izvoznice sirovina oporavak će i dalje biti usporen, dok će u nekim slučajevima (baltičke zemlje i Mađarska) i u 2010. biti nastavljen negativan gospodarski rast, prognozirao je EBRD.

Glavni ekonomist te banke Erik Berglof je ocijenio da je "oporavak u toj regiji i dalje slab, uz veliku neujednačenost diljem regije. Postupno globalni oporavak dat će podršku regionalnom rastu, ali će lokalni činioci usporiti taj rast".

"Odgovarajuća politika u javnome i privatnom sektoru i mjere za sređivanje financijske situacije, restrukturiranje dugova i oslobađanje od loših aktiva doprinijet će postizanju održivog rasta kreditnog tržišta i pružiti poticaj gospodarskom oporavku", kazao je Berglof.

Banke u regiji će i dalje slijediti opreznu politiku kreditiranja, budući da su tokom recesije postale svjesniji rizika. Rastući opseg loših zajmova i dalje opterećuje financijsku situaciju u bankama i umanjuje njihovu mogućnost osiguravanja financija potrebnih regiji radi izlaska iz krize, navodi EBRD.

Ta banka očekuje djelomično potiranje oporavka vanjske potražnje, nakon neophodnog pooštravanja fiskalne politike u mnogim zemljama te regije.

Privatna domaća tražnja bit će ograničena uslijed rastuće nezaposlenosti i usporenog rasta kreditnog tržišta, prognozirao je EBRD, koji očekuje da će biti nastavljeno povećanje nezaposlenosti u toj regiji, s obzirom da kompanije jačaju produktivnost u nastojanju da poboljšaju financijsku situaciju oslabljenu tokom krize.

EBRD očekuje da će prosječni ovogodišnji gospodarski rast u zemljama središnje Evrope i Baltika iznositi 1,4 posto, pri čemu će u baltičkim zemljama i Mađarskoj rast i u 2010. biti negativan usprkos postepenom izlasku iz duboke recesije.

Poljska, Slovačka i Slovenija će najvjerojatnije izvući korist iz oporavka rasta u eurozoni, s obzirom na to da su te zemlje duboko integrirane u zapadnoevropsku industrijsku proizvodnju i da su u period krize ušle s umjerenijim rastom domaće tražnje, navodi EBRD.

Gospodarski rast u jugoistočnoj Evropi bit će ove godine sličan rastu u središnjoj Evropi i baltičkim zemljama, ali će ga karakterizirati znatna raznolikost.

Dijelovi jugoistočne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cijena metala, naprimjer Srbija i Makedonija, ili od priliva kapitala nakon nedavnog poboljšanja rejtinga (Turska). Oporavak u Rumunjskoj i Bugarskoj će, pak, vjerojatno biti usporen uslijed pooštravanja fiskalne politike, prognozirao je EBRD.

BDP u Rusiji i Kazahstanu će u 2010. porasti 3,5 do četiri posto zahvaljujući oporavku cijena sirovina, dok će ekonomski rast u Azerbejdžanu iznositi čak devet posto, potaknut rezervnim kapacitetima u sektoru prirodnih bogatstava i nastavkom pružanja podrške domaćoj potražnji.

Ekonomski rast u zemljama istočne Evrope i Kavkaza će vjerojatno veći – prosječno oko četiri posto, djelomično kao rezultat oporavka nakon oštrijeg pada u 2009., a djelomično zahvaljujući prognoziranome velikom rastu u Azerbejdžanu.

Prihod od izvoza u oporavljenu Rusiju pogodovat će zemljama na Kavkazu i Bjelorusiji, dok će Ukrajina vjerojatno početi izlazi iz duboke krize u koju je zapala u 2009. tek nakon sređivanja političke situacije u toj zemlji nakon predsjedničkih izbora, navodi EBRD u prognozi ekonomskog rasta u 2010. u zemljama od središnje Evrope do središnje Azije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: