Veći rast BDP-a u srednjoj i istočnoj Evropi u 2010.

F
FENA
22.1.2010. u 18:51
0
0
Veći rast BDP-a u srednjoj i istočnoj Evropi u 2010.
0
Veći rast BDP-a u srednjoj i istočnoj Evropi u 2010.
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je naviše prognozu gospodarskog rasta u 2010. u 30 zemalja od srednje Evrope do srednje Azije, kao odraz nešto bržega ekonomskog oporavka nego što se očekivalo u oktobru, mada će taj rast biti vrlo neujednačen diljem regije.
EBRD očekuje da oporavak umjereno ojača u 2011., objavljeno je na web stranici te banke, prenijele su agencije.

Nakon što je 2009. bruto domaći proizvod (BDP) u regiji smanjen za oko šest posto, EBRD sada očekuje prosječan rast BDP-a od 3,3 posto u 2010., u usporedbi s oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 posto. Banka za 2011. prognozira prosječan privredni rast u toj regiji od 3,8 posto.

Revidiranje prognoze naviše je posljedica boljih pokazatelja od očekivanih u četiri velike ekonomije te regije – Poljskoj, Turskoj, Rusiji i Kazahstanu, što je rezultat viših cijena sirovina, kao i nastavka priliva kapitala u velikim privredama u naglom usponu.

Nasuprot tome, za većinu manjih zemalja koje nisu izvoznice sirovina oporavak će i dalje biti usporen, dok će u nekim slučajevima (baltičke zemlje i Mađarska) i u 2010. biti nastavljen negativan gospodarski rast, prognozirao je EBRD.

Glavni ekonomist te banke Erik Berglof je ocijenio da je "oporavak u toj regiji i dalje slab, uz veliku neujednačenost diljem regije. Postupno globalni oporavak dat će podršku regionalnom rastu, ali će lokalni činioci usporiti taj rast".

"Odgovarajuća politika u javnome i privatnom sektoru i mjere za sređivanje financijske situacije, restrukturiranje dugova i oslobađanje od loših aktiva doprinijet će postizanju održivog rasta kreditnog tržišta i pružiti poticaj gospodarskom oporavku", kazao je Berglof.

Banke u regiji će i dalje slijediti opreznu politiku kreditiranja, budući da su tokom recesije postale svjesniji rizika. Rastući opseg loših zajmova i dalje opterećuje financijsku situaciju u bankama i umanjuje njihovu mogućnost osiguravanja financija potrebnih regiji radi izlaska iz krize, navodi EBRD.

Ta banka očekuje djelomično potiranje oporavka vanjske potražnje, nakon neophodnog pooštravanja fiskalne politike u mnogim zemljama te regije.

Privatna domaća tražnja bit će ograničena uslijed rastuće nezaposlenosti i usporenog rasta kreditnog tržišta, prognozirao je EBRD, koji očekuje da će biti nastavljeno povećanje nezaposlenosti u toj regiji, s obzirom da kompanije jačaju produktivnost u nastojanju da poboljšaju financijsku situaciju oslabljenu tokom krize.

EBRD očekuje da će prosječni ovogodišnji gospodarski rast u zemljama središnje Evrope i Baltika iznositi 1,4 posto, pri čemu će u baltičkim zemljama i Mađarskoj rast i u 2010. biti negativan usprkos postepenom izlasku iz duboke recesije.

Poljska, Slovačka i Slovenija će najvjerojatnije izvući korist iz oporavka rasta u eurozoni, s obzirom na to da su te zemlje duboko integrirane u zapadnoevropsku industrijsku proizvodnju i da su u period krize ušle s umjerenijim rastom domaće tražnje, navodi EBRD.

Gospodarski rast u jugoistočnoj Evropi bit će ove godine sličan rastu u središnjoj Evropi i baltičkim zemljama, ali će ga karakterizirati znatna raznolikost.

Dijelovi jugoistočne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cijena metala, naprimjer Srbija i Makedonija, ili od priliva kapitala nakon nedavnog poboljšanja rejtinga (Turska). Oporavak u Rumunjskoj i Bugarskoj će, pak, vjerojatno biti usporen uslijed pooštravanja fiskalne politike, prognozirao je EBRD.

BDP u Rusiji i Kazahstanu će u 2010. porasti 3,5 do četiri posto zahvaljujući oporavku cijena sirovina, dok će ekonomski rast u Azerbejdžanu iznositi čak devet posto, potaknut rezervnim kapacitetima u sektoru prirodnih bogatstava i nastavkom pružanja podrške domaćoj potražnji.

Ekonomski rast u zemljama istočne Evrope i Kavkaza će vjerojatno veći – prosječno oko četiri posto, djelomično kao rezultat oporavka nakon oštrijeg pada u 2009., a djelomično zahvaljujući prognoziranome velikom rastu u Azerbejdžanu.

Prihod od izvoza u oporavljenu Rusiju pogodovat će zemljama na Kavkazu i Bjelorusiji, dok će Ukrajina vjerojatno početi izlazi iz duboke krize u koju je zapala u 2009. tek nakon sređivanja političke situacije u toj zemlji nakon predsjedničkih izbora, navodi EBRD u prognozi ekonomskog rasta u 2010. u zemljama od središnje Evrope do središnje Azije.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: