EBRD
0

Znaci ekonomskog oporavka u regionu

FENA
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ne očekuje negativan rast u ovoj godini u bilo kojoj zemlji regiona jugoistočne Evrope, ocijjenio je vodeći ekonomista te banke Piter Sanfej u danas objavljenom radnom izvještaju o kretanjima u regionu.

Navodeći da ima osnova za oprezan optimizam u pogledu budućeg razvoja jugoistočne Evrope i da pojedine ekonomije već pokazuju vidljive znake oporavka, Sanfej je upozorio da "postoje i značajni rizici, zbog čega bismo mogli biti ponovo neprijatno iznenađeni", objavila je EBRD na sajtu.

"Moramo pažljivo pratiti kakav će uticaj imati sadašnja kriza u Grčkoj, budući da je niz velikih grčkih banaka i kompanija veoma aktivan u jugoistočnoj Evropi."

Snažno slabljenje u Grčkoj moglo bi takođe imati veliki negativan uticaj na priliv novčanih doznaka iz inostranstva u pojedine zemlje, prije svega Albaniju, što još jednom stavlja u prvi plan važnu poruku da je jugoistočna Evropa dio globalne ekonomije i da ne može više biti izolovana od spoljnih događaja, ukazao je Sanfej.

Region jugoistočne Evrope je zaista napredovao tokom posljednje decenije - imao je tokom niza godina veliki rast, nisku inflaciju, rekordan priliv direktnih stranih investicija i znatno je povećano povjerenje u taj region, podsjetio je on.

Kada je izbila globalna kriza 2007, u početku je izgledalo da jugoistočna Evropa neće biti pogođena u većoj mjeri, ali smo svi - i te zemlje i strani komentatori, potcijenili razmjere štete koju će kriza nanijeti tom regionu. Do kraja 2008. je postalo jasno da je jugoistočna Evropa na putu da doživi veliki šok, a to se zaista i desilo, ukazao je Sanfej.

On podsjeća da je tokom krize bilo izolovanih slučajeva radničkih protesta u nekoliko zemalja, uključujući Srbiju i Rumuniju, ali da je narod tog regiona, generalno govoreći, reagovao zrelo na krizu.

Uticaj krize na taj region se razlikovao od zemlje do zemlje. Albanija je izgleda uspjela da izbjegne krizu relativno neozljeđena i da zabilježi pozitivan ekonomski rast u 2009, dok je Rumunija, najveća ekonomija u jugoistočnoj Evropi, bila prilično pogođena krizom i zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda veći od sedam posto, ukazao je Sanfej.

Mada je bilo razlika među zemljama, postoji opšte uvjerenje da su njihove vlade imale ograničen prostor za djelovanje, s obzirom na to da nisu bile u poziciji da imaju ogromne pakete za finansiranje deficita, poput onih u SAD ili Britaniji, mada su dobile podsticajnu pomoć za savladavanje krize od Međunarodnog monetarnog fonda, EBRD, Evropske investicione banke i Svjetske banke, podsjetio je Sanfej.