Promo
94

Ustanova za formalno obrazovanje odraslih "Nova Zanimanja" svečano otvorila svoja vrata u Sarajevu

Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ustanova za formalno obrazovanje odraslih "Nova Zanimanja" osnovana sa sjedištem u Sarajevu, svečano je otvorila svoja vrata 4. septembra 2019. godine u prostorijama novoopremljene Ustanove koja se nalazi u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 18/III

Ustanova je u cijelosti prilagođena standardima obrazovanja odraslih tj. zakonskim i podzakonskim aktima iz oblasti obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevo. Uz to, Ustanova je osigurala poseban radni prostor za informatiku kao vid neformalnog obrazovanja odraslih koja je opremljena sa najsavremenijom tehnologijom potrebnom za učenje i rad na računarima.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Pojašnjenja radi, ukazuje se da je Ustanova za formalno obrazovanje odraslih "Nova zanimanja" osnovana prvom polovinom decembra 2018. godine, a početkom decembra 2019. godine upisana u registar obrazovanja odraslih kod Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, te je odmah potom upisana i u registar pravnih lica kod Općinskog suda Sarajevo. Od početka 2019. godine do kraja juna ove godine, trajala je aktivnost izrade i akreditacije programa formalnog obrazovanja odraslih, pa je u tom periodu Ustanova akreditovala 22 javno priznata programa formalnog obrazovanja odraslih za sticanje srednjeg obrazovanja III i IV stepena, kao i prekvalifikacije i dokvalifikacije, a akreditovana su i 3 programa neformalnog obrazovanja.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ono što je važno napomenuti jeste da je Ustanova opredijeljena da pored realizacije programa javno priznatih programa formalnog obrazovanja odraslih omogući i neformalno obrazovanje odraslih koje je važno za polaznike koji žele da u kratkom periodu izvrše obuku u okviru istog zanimanja, ali će se tom obukom specijalizirati i za određeno zanimanje u okviru svog zanimanja što kao potreba proizilazi novim tehnologijama rada, a kao primjer ukazuje se na poslove u obradi i preradi metala u kojoj se kao novo zanimanje pojavljuje CNC operater, novi sistemi zavarivanja i sl. Pored navedenog, neformalnim obrazovanjem mogu se steći i druge početne obuke iz svih nivoa obrazovanja, a za koje interes iskažu institucije za zapošljavanje ili druga pravna lica.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

U okviru svojih aktivnosti, Ustanova je uspostavila saradnju sa pojedinim institucijama u Kantonu Sarajevo koje su već prepoznale interes za sufinansiranje obrazovanja odraslih, a kao primjer su Općina Centar Sarajevo koja je odmah nakon saznanja za Javni konkurs o upisu prve generacije polaznika, kao jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih sa Ustanovom "Nova zanimanja" zaključila ugovor o obrazovanju za određeni broj polaznika za sticanje srednjeg obrazovanja IV stepena, kao i određeni broj polaznika za prekvalifikaciju iz postojećeg u drugo zanimanje, i to za nezaposlene polaznike koji su lošeg imovinskog stanja, odnosno bez ikakvih novčanih primanja.

Pored Općine Centar kao veoma važan poslovni partner ove Ustanove je i Federalni zavod za zapošljavanje i JU "Služba za zapošljavanje" KS koje su u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih KS, prepoznali interes da nezaposleni radnici koji su prijavljeni u JU "Službi za zapošljavanje" KS, mogu završiti početne obuke za obavljanje poslova iz svih oblasti, a kao primjer ukazuju se i uspješno provođenje obuke za rad diplomiranih pravnika u trajanju od 4 mjeseca za koje su Federalni Zavod i JU "Služba za zapošljavanje" KS osigurali troškove izvođenja edukacije koju sprovodi, pa je do sada već prijavljen veći broj kandidata koji su upućeni od strane JU "Službe za zapošljavanje" KS, a sve u cilju sticanja početnih znanja i vještina za obavljanje pravnih poslova.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Potrebno je napomenuti da je Ustanova prilikom procesa osnivanja i upisa u registar, a potom i u postupku akreditacije javno priznatih programa formalnog obrazovanja odraslih za sticanje trećeg i četvrtog stepena akreditovanih zanimanja stekla veoma dobru saradnju i sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvom za boračka pitanja KS, Fondom za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Udruženjima građana iz oblasti boračko-invalidske zaštite čiji su organi već iskazali interes za finansiranje troškova edukacije svojih članova iz raznih oblasti, a sve u cilju stvaranja uslova za njihovo radno angažovanje, kao i dr. institucijama iz oblasti zapošljavanja.

Iz opisanog teksta proizilazi, da je obrazovanje odraslih kao oblik obrazovanja poželjno i potrebno u Kantonu Sarajevo, pa i u Bosni i Hercegovini, ovo iz razloga što mnogi poslodavci zbog potreba tržišta često mijenjaju i dopunjuju svoje djelatnosti, pa je potreba za novim zanimanjima neophodna. Ova potreba se iskazuje prvenstveno u cilju zadržavanja postojećih radnika kod poslodavca koji bi nakon izvršene reorganizacije društva uz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju mogli stvoriti pretpostavke za zadržavanje istih.

Uz to ukazuje se, da sami radnici imaju interes i potrebu za sticanje novog zanimanja, prvenstveno dokvalifikacijom ili prekvalifikacijom postojećeg zanimanja, jer svakodnevno stiču saznanja o promjenama koje se vrše kod poslodavaca, pa na taj način mogu osigurati zadržavanje svojih radnih mjesta ili da nakon završene prekvalifikacije sticanjem dodatnog zanimanja steknu veću mogućnost za zapošljavanje kod istog ili drugog poslodavca.

Dopunu novog zanimanja radnici mogu steći i kroz neformalno obrazovanje uz kraću obuku obrazovanja odraslih, koja omogućava da se radnik uže specijalizuje za određenu djelatnost u okviru postojeće u raznim oblastima kako je to opisano u uvodnom dijelu ovog članka.

Ustanova za obrazovanje odraslih "Nova zanimanja" do danas ima akreditovane slijedeće javno priznate programe formalnog obrazovanja odraslih:

  • medicinska sestra-tehničar,
  • psiho gerijatrijska sestra-tehničar,
  • stomatološka sestra-tehničar,
  • poslovno-pravni tehničar,
  • ekonomski tehničar,
  • mašinski tehničar,
  • građevinski tehničar,
  • turističko hotelijerski tehničar,
  • tehničar hortikulture,
  • zidar-fasader,
  • keramičar-podopolagač,
  • moler-farbar,
  • bravar,
  • operater na CNC mašinama,
  • zavarivač,
  • vozač motornih vozila,
  • rukovodilac građevinskih i pretovarnih mašina,
  • kuhar,
  • konobar,
  • lugar,
  • stolar,
  • tapetar-dekorater.

Pored formalnih programa obrazovanja odraslih Ustanova za obrazovanje odraslih "Nova zanimanja" ima akreditovane i programe neformalnog obrazovanja, a to su:

  • Engleski,
  • Njemački,
  • Informatika.

Javni konkurs za prijem novih kandidata je u toku, a svi zainteresovani kandidati mogu se informisati putem Internet stranice www.novazanimanja.ba ili pozivom na broj telefona +387 33 550 755.