Seminar na Igmanu
12

Uspješno završen projekat Češke razvojne saradnje u Bosni i Hercegovini

Uspješno realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Herceg
Uspješno realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom
Završnim seminarom na Igmanu, uspješno je realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom.

Riječ je o projektu "Jačanje i izgradnja stručnih kapaciteta i međusektorskih partnerstava implementacionih partnera (općine, gradovi, komunalna preduzeća, toplane u BiH) za uspješno uvođenje inovativnih tehnologija u oblasti dostupne i čiste energije kao načina postizanja ciljeva održivog razvoja i karbonske neutralnosti".

Projekat je implementirala češka nevladina organizacija Development Alliance.

"Naš projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke u Bosni i Hercegovini se bavi problematikom obnovljivih izvora energije. Ima dva osnovna cilja. Prvi od njih je edukacija lokalnih partnera, predstavnika gradova, općina i javnih komunalnih preduzeća u problematici projektnog ciklusa. Dakle od pripreme projektne ideje, osiguranja finansiranja iz lokalnih i međunarodnih izvora, implementacije projekta sve do monitoringa i evaluacije. Drugi cilj projekta je prenos češkog know-how u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno njihove upotrebe, bilo da se radilo o pozitivnim ili negativnim iskustvima", naveo je Damir Kasum, jedan od osnivača Development Alliance.

Uspješno realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne
saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom
Uspješno realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom

Projekat je finansirala češka vlada putem Češka razvojne agencije. Radi se o državnoj agenciji uspostavljenoj od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke. Njen cilj je implementacija projekata u odabranim prioritetnim zemljama. Republika Češka pripada u grupu najviše razvijenih zemalja svijeta. Zbog toga pomaže manje razvijenim zemljama u skladu sa Ciljevima održivog razvoja UN-a.

Uspješno realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne
saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom
Uspješno realizovan projekat zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom

Bosna i Hercegovina pripada u grupu prioritetnih zemalja češke razvojne saradnje. Razvojna pomoć se pruža u sektorima čiste vode, obnovljive energije i javne uprave. Ukupni iznos doniranih sredstava iznosi više od 5,5 miliona KM godišnje kroz različite razvojne projekte.

Među najvećim trenutno implementiranim projektima su rekonstrukcija i proširenje postrojenja za preradu pitke vode (PPPV) u Tesliću, izgradnja PPPV u Stjepan Polju (Grad Gračanica), poboljšanje energetske efikasnosti osnovnih škola u Banjoj Luci, podrška razvoju upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo, izrada Glavnog strateškog plana razvoja vodovoda na području grada Gračanice, uvođenje veterinarskih i fitosanitarnih standarda Evropske unije, razvoj geoloških informacionih sistema i drugi.

Za više informacija o razvojnoj saradnji, posjetite zvaničnu internet prezentaciju Češke razvojne agencije (www.czechaid.cz).

Projekat Development Alliance je uspješno završen.

"Uvjereni smo da će naš projekat doprinijeti upotrebi obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini što će na kraju doprinijeti i postizanju globalnih Ciljeva održivog razvoja", naveo je Damir Kasum.