biznis
0

USAID, SIDA i ČRA potpisali Sporazum o razumijevanju

FENA
U rezidenciji ambasadora Republike Češke u četvrtak je potpisan Memorandum o razumijevanju između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Švedske agencije za razvoj (Sida) i Češke razvojne agencija (ČRA)

Ovim memorandumom tri donatora u BiH harmoniziraju saradnju radi izbjegavanja dupliciranja aktivnosti na terenu, smanjivanja troškova te time i jačanja efikasnosti doniranih razvojnih projekata, USAID i Sida proširuju već postojeću saradnju, koju su do sada ostvarili u realizaciji zajedničkih FARMA, FIRMA i GAP projekata.

,,U skladu s Razvojnom strategijom Republike Češke na period od 2010. do 2017. godine, BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja za češku razvojnu saradnju. To će ostvariti pozitivne doprinose ne samo nama, već prije svega Bosni i Hercegovini", istakao je ambasador Republike Češke Tomaš Szunyog, zastupajući kao potpisnik Češku razvojnu agenciju.

Anders Hedlund, direktor Side, rekao je da se raduje intenzivnijoj saradnji s Republikom Češkom jer „njena iskustva, kao mlade članice EU, nakon prelaska na tržišnu ekonomiju, veoma su relevantna za BiH."

Dodao je da je siguran da će po isteku njegovog mandata doći njegov zamjenik kojim će ljudi u Bosni i Hercegovini biti zadovoljni.

„Današnje partnerstvo između USAID-a, Side i Republike Češke spaja fondove i ekspertizu svakog donatora da bi se pomoglo poljoprivrednom sektoru“, naglasio je povodom potpisivanja Memoranduma direktor USAID-a Allan Reed.

Dodao je da ovo partnerstvo između USAID-a, Side i ČRA ujedinjuje resurse, ali i jedinstvenu ekspertizu svakog donatora, da bi se pomoglo, u ovom slučaju, poljoprivrednom sektoru BiH.

Republika Češka je u oblasti podrške bosanskohercegovačkoj poljoprivredi prisutna već niz godina. Od 2006. do 2010. realizovala je pet poljoprivrednih projekata u vrijednosti od 7.400.000 KM. U toku je realizacija višegodišnjeg projekta „Poboljšanje kvaliteta mlijeka u sjeveroistočnoj BiH" u koji je do sada uloženo 1.414.000 KM.