Podrška razvoju
8

USAID osigurao sredstva za pokretanje biznisa u devet lokalnih zajednica u BiH

Klix.ba
Sredstva su dodijeljena kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada dodijeljeno blizu 700.000 KM.

"Ponosna sam što sam ostvarila svoj san, što sam ja ta koja je zaposlila šest osoba i što sam ženama po prvi put omogućila da rade u struci i osjećaju se dijelom društva", poručila je Sanela Mauzer, poduzetnica iz Teslića, jedna od 96 žena koje je ranije podržao USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Kako bi se osigurala i dodatna podrška u pokretanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u Sarajevu je 20. marta 2019. godine potpisao ugovore sa predstavnicima devet lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, Živinica, Žepča, Lopara, Prozor-Rame, Berkovića, Lukavca, Istočne Ilidže, Foče i Novog Grada.

"Cilj Fonda nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i druge vidove podrške ženama, ohrabriti ih, ali i pokazati kolika je snaga marginaliziranih skupina. Na ovaj način pokazuje se kako se može strateški djelovati i kako to djelovanje poboljšava prvenstveno lokalnu zajednicu, ali i društvo u cjelosti", istakao je Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama.

Podrška Fonda namijenjena je ženama sa invaliditetom, majkama djece sa invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja, te nezaposlenim mladim ženama. Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

"Mjesec mart je mjesec žene i sretna sam da se jedan ovakav događaj organizuje baš sada. Svakodnevno moramo podsjećati na važnost žene, uspjehe koje su kroz historiju imale, ali i ukazivati na načine na koje možemo poboljšati njihov položaj u društvu", naglasila je Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinjenjih Američkih Država u BiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovli su načelnici općina, Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinjenjih Američkih Država u BiH, Peter Duffy, direktor Misije Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) za Bosnu i Hercegovinu, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić, te žene koje su pokrenule biznise i uspješno ih realizuju.