Diaspora Invest
59

USAID dodijelio 372 hiljade KM za 11 novih kompanija bh. dijaspore

Klix.ba
Danas je u Sarajevu obilježen Dan investicija dijaspore na kojem je promovisano 11 novih korisnika grant programa USAID Projekta "Diaspora Invest". Odabranim kompanijama su dodijeljena sredstva u iznosu od skoro 372.000 KM, dok bi njihova očekivana investicija u narednih 12 mjeseci trebala premašiti iznos od 1.5 miliona KM.

Sa novopotpisanim ugovorima ukupna podrška grant programa kompanijama sa vlasničkim učešćem članova dijaspore BiH je premašila 1.130.000 KM.

"Za nešto više od 18 mjeseci od početka realizacije USAID Projekta 'Diaspora Invest', 50 kompanija je primilo podršku našeg programa i mi očekujemo da će ukupna vrijednost njihovih investicija premašiti 7 miliona KM. No, ovdje nije samo riječ o podršci koju USAID daje ovim firmama kroz tehničku pomoć i grantove. Poslovno povezivanje investitora iz dijaspore i domaćeg privatnog sektora je izuzetno važno. Vidjeli smo da investitori iz dijaspore rado uzimaju druge domaće kompanije kao dobavljače proizvoda i usluga te na taj način uvezuju i domaće firme u svoje lance snabdijevanja koji obično završavaju u EU i drugim međunarodnim tržištima. Bosanskohercegovačka dijaspora na taj način predstavlja ključnu sponu kroz koju se dešava internacionalizacija domaćeg privatnog sektora", kazao je šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel.

Nakon promocije korisnika granta predstavljen je film o kompaniji "Bonatura" iz Jelaha koju je pokrenuo Muhamed Ahmetlić, investitor koji se vratio kući nakon više od 35 godina u inostranstvu. Također, na panel diskusiji "Prilike i izazovi za investitore iz dijaspore" priliku da govore imale su Senita Slipac, Medina Rahman Čaušević i Višnja Ćorić Babović, koje predvode kompanije pokrenute kapitalom iz dijaspore. Uvod je dao Armin Alijagić iz Biznis centra bosanskohercegovačke dijaspore.

"Priča Višnje Ćorić Babović koja je inspirisana idejom USAID Projekta 'Diaspora Invest' odlučila prenijeti znanje iz Singapura i pokrenuti kompaniju sa visokim tehnološkim udjelom je karakteristična za mnoge investicije iz dijaspore u BiH", naveo je Armin Alijagić iz Biznis centra dijaspore.

"Slično, i Senita Slipac, koja je godine iskustva u mobilizaciji dijaspore na polju humanitarnog rada i podrške studentima odlučila pretvoriti u online platformu za prodaju i povezivanje proizvođača iz zemlje sa bosanskohercegovačkim iseljeništvom, te na taj način ponudila potencijalno globalno tržište domaćim proizvođačima. Medina Rahman Čaušević koja predvodi kompaniju koja se fokusira na izradu metalskih konstrukcija u Prijedoru i izvozi gotovo cjelokupan proizvodni asortiman nam je ukazala na to kako dijaspora svoje poslovne veze i iskustvo na međunarodnim tržištima direktno pretvara u izvoz. To su stvarni i pozitivni primjeri kako možemo iskorisiti prilike koje dijaspora ima, i ovi primjeri pokazuju kako investicije bosanskohercegovačke dijaspore već mijenjaju ovu zemlju nabolje", dodao je Alijagić.

Na Danu investicija dijaspore učestvovalo je više od 50 predstavnika kompanija koje su pokrenute ulaganjima iz dijaspore, a događaj je bio prilika za predstavljanje postignutih rezultata u 2018. godini, koju je po mnogim parametrima obilježila mobilizacija investicijskog potencijala iseljeništva.