biznis
2

US Airways i American Airlines se spajaju u najveću aviokompaniju u svijetu

Anadolija
Američko Ministarstvo pravde izdalo je dozvolu o spajanju aviokompanija US Airways i American Airlines, čime će biti formirana najveća aviokompanija u svijetu,

Spajanje kompanija, u vrijednosti od 11 milijardi američkih dolara, dozvoljeno je uz uslov da se one odreknu jednog dijela dosadašnjih privilegija.

Američke vlasti su u avgustu osporile spajanje kompanija, navodeći da bi se time ugrozila konkurencija i podigle cijene za putnike unutar Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Čelnici dvije aviokompanije smatraju da će njihovo spajanje ojačati konkurenciju, jer će kompanije kao što su United Airlines i Delta Airlines, koje su nedavno imale velike akvizicije, dobiti još jednog velikog konkurenta.

Da bi spajanje bilo i zakonski omogućeno, potrebno je da bude odobreno od strane federalnog sudije SAD-a.

Prema postignutom dogovoru, US Airways i American Airlines bi se odrekli dijela prava na slijetanje i polijetanje na aerodromu Reagan u Washingtonu i aerodromu La Guardia u New Yorku. Ove dvije kompanije bi određeni broj ulaza na aerodromima u SAD-u trebale prepustili niskotarifnim aviokompanijama.