Financial Times
0

Uprkos krizi, slanje novca porodicama nije smanjeno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kako je pokazao nedavni izvještaj Svjetske banke, značaj porodice i prijatelja raste kad su vremena teška, piše u srijedu Financial Times.

Ova pojava je najprisutnija u zemljama u razvoju, gdje je podrška koju bližnji šalju iz inostranstva pouzdanija od krhkih država i nesolidnih biznisa, nastavlja list.

Mada se zbog ekonomske krize dotok stranog kapitala drastično smanjuje, očekuje se da će doznake koje imigranti šalju kući ostati na istom nivou.

To je vrlo bitno, ističe Financial Times, kako u stabilizaciji potrošnje u zemljama u razvoju tako i u sprječavanju da recesija dalje proširi globalnu nestabilnost.

Svijest o značaju doznaka raste. Ranije se na skupovima G8 upozoravalo na opasnost da se one koriste za finansiranje terorizma, ali učesnici nedavnog samita u L'Aquili predložili su da njihovo slanje bude jednostavnije i jeftinije.

Telegrafske doznake porodici u domovini možda nisu u rangu velikih fiskalnih mjera, ali kad se uzmu u cjelini, one predstavljaju važnu kariku u globalnoj ekonomiji, piše Financial Times.