|

Upitan ostanak Global ispat koksne industrije Lukavac

Upitan ostanak Global ispat koksne industrije Lukavac
0
F
FENA
17.12.2010. u 16:32
0
komentara
0

dijeljenja
Upitan ostanak Global ispat koksne industrije Lukavac
Menadžment Global ispat koksne industrije Lukavac održao je danas vanrednu konferenciju za novinare zbog alarmantne situacije nastale u toj kompaniji obustavom željezničkog saobraćaja u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kako je rečeno na pres-konferenciji ugrožena je osnovna proizvodanja GIKIL-a, a to je koks koji proizvodi koksna baterija koja ne može raditi bez visokokaloričnog uglja koji se dovlači iz inostranstva, preko luke Ploče u Lukavac.

Po riječima Faika Buševca, zamjenika generalnog direktora GIKIL-a, tehnološki proces na bateriji je takav da ako se zaustavi njen rad male su šanse za njeno pokretanje jer to iziskuje velika materijalna sredstva.

"Mi konstantno smanjujemo našu proizvodnju. Sada smo na 30 posto kapaciteta, a to je jedan od tehnoloških minimuma baterije. Za 24 sata skinut ćemo još sedam posto, nakon čega bismo morali zaustaviti rad baterije da ne bi došlo do havarije na postrojenju", rekao je Buševac.

Iz GIKIL-a ističu da probleme sa Željeznicama FBiH imaju zadnjih šest mjeseci iz razloga što željeznice rade remonte pruga pa je i prijevoz reduciran. Sve to vrijeme zaliha uglja imali su za samo dva do tri dana pri punom kapacitetu baterije. Inače, ranija GIKIL-ova praksa je bila da imaju zalihe za 15 dana.

"U stalnom smo kontaktu sa Željeznicama FBiH i imamo neka obećanja da će se prekinuti zastoj. Trenutno ugalj dovlačimo kamionima jer da to nismo primijenili već bismo prekinuli rad. Mi bez željeznica nemamo smisla, jer cestovni saobraćaj nije pogodan za ovakvu industriju", dodao je Buševac.

Po riječima Sulejmana Pučića, izvršnog direktora upravljanja lancem nabave u GIKIL-u, u narednom periodu ova bi fabrika mogla izgubiti kupce. Tako bi u Makedoniji mogla stati tvornica legura, jer GIKIL nije u mogućnosti da ispoštuje ugovor o isporuci. Problem se manifestuje lančano.

"Teško je govoriti o štetama koje su već nastale, jer se naša proizvodnja sastoji iz više segmenata. Samo smo na isporuci električne energije izgubili oko 500.000 KM. Međutim, neke stvari će se tek dogoditi. Svaki dan u luci Ploče čekaju brodovi koji bi trebali preuzeti koks. Dnevno to čekanje u luci košta 30.000 američkih dolara. To su cifre koje organizatori štrajka ne shvataju", rekao je Pučić.

Iz GIKIL-a ističu da normalizacija proizvodnje neće značiti zaustavljanje šteta. Problem za ovu fabriku je dosta složen i oni smatraju da bi se već danas morao riješiti. Predložili su neka rješenja, da se u prijevoz uključe željeznice iz Republike Hrvatske ili Republike Srpske.

Osim koksare, ugrožene su još dvije fabrike ove kompanije: tvornice za proizvodnju đubriva i tvornice AMK (anhidrida maleinske kiseline), kojima nedostaju amonijak i benzol, osnovne sirovine za rad.

Trenutno u GIKIL-u radi oko 1.000 radnika i možda će svi oni zbog blokade željezničkog saobraćaja ostati bez posla.

Pored GIKIL-a najugroženiji su ArcelorMittal i Glinica, koji intenzivno međusobno komuniciraju tražeći brzo rješenje svog ogromnog problema.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.