Apel Željeznicama iz Lukavca
0

Alarmantno stanje u GIKIL-u, proizvodnja smanjena za 31%

Sarajevo-x.com
Obustava željezničkog saobraćaja u Federaciji BiH izazvala je teške posljedice u Global Ispat koksnoj industriji Lukavac, tako da je ova kompanija primorana da drastično smanji proizvodnju za 31 posto, pretrpjevši ogromne i dugoročne štete. Ukoliko ne dođe do pokretanja željezničkog saobraćaja GIKIL će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje do tehničkog minimuma, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Menadžment GIKIL-a trenutno je u procesu traženja izlaza iz teške situacije u koju je ova kompanija dovedena, a u kontinuitetu se vrši i procjena šteta izazvanih zaustavljanjem željezničkog saobraćaja. Dio proizvodnih kapaciteta već je stavljen izvan funkcije, a brodovi koji trenutno putuju prema luci Ploče kako bi preuzeli koks proizveden u GIKIL-u morat će do daljnjega čekati prispjeće koksa u Luku Ploče.

U stalnom zasjedanju, danas je Menadžment izrazio i brigu zbog mogućnosti gubitka prodaje za 1. kvartal 2011. godine. Da bi se bar djelomično ublažile posljedice nastale situacije angažovano je stotinu kamiona radi obezbjeđenja uglja za održavanje minimalnog kapaciteta, obzirom da je 7.000 mt uglja zarobljeno na prugama prema GIKIL-u. Zbog nemogućnosti dopreme uglja iz Ploča kvalitet proizvedenog koksa je ispod ugovorenog nivoa jer nedostaju sve komponente u proizvodnji kao što je natrijeva lužina i sumporna kiselina.

Da je situacija zabrinjavajuća pokazuje i podatak da je obustavom željezničkog saobraćaja ugrožena i "Azotara" tvornica za proizvodnju đubriva, zbog nemogućnosti dopreme sirovina, kao što su amonijak i N-Buthan, kojih u zalihama ima za samo još četiri dana proizvodnje. Blokada proizvodnje u GIKIL-u, Azotari i nemogućnost dostave koksa ozbiljno ugrožavaju opstanak fabrike, a samim tim i budućnost 1.150 uposlenika GIKIL-a, navodi se u saopćenju.