Hoteli visoke kategorije
13

Unapređenje turizma u BIH: Ključni koraci za bolju ponudu

Klix.ba
Turizam predstavlja jednu od najpotentnijih grana naše zemlje. Stoga nas je zanimalo kako osigurati njegov daljnji napredak.

Netaknuta priroda, bogatstvo rijekama i termalnim vodama, te kulturno-historijskom baštinom, samo su neki od razloga zašto turizam u BiH ima veliki potencijal. To potvrđuje i činjenica da naša država predstavlja jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija u Evropi.

Prema podacima državne Agencije za statistiku, u 2018. godini je 1.465.412 turista, u nešto više od 1.000 objekata smještaja, ostvarilo ukupno 3.040.190 noćenja, što je za 13,5% više u odnosu na godinu prije. Fenomen kontinuiranog povećanja broja turista u našoj zemlji bi svim karikama lanca trebao biti dodatna motivacija za poboljšanje postojeće turističke ponude.

No, da bi ova grana dostigla svoj potpuni potencijal, te da bi lokalna zajednica ostvarila značajnije poslovanje, potreban je strateški pristup njenom razvoju.

Za daljnji razvoj turizma ključno je nekoliko faktora. Jedan od njih je i razvoj kulture kvalitete, koja omogućava dugoročno održivo pozicioniranje bh. turizma na međunarodnom tržištu. U tom kontekstu važno je naglasiti potrebu uspostavljanja odgovarajućeg sistema obrazovanja, te uvođenje obaveznih programa cjeloživotnog obrazovanja za različite kategorije zaposlenika u sektoru turizma. Istovremeno, ne treba zanemariti ni važnost autentičnosti i kreativnosti, koji omogućavaju uspješno diferenciranje BiH od ostalih igrača globalne tržišne utakmice, a može se postići njegovanjem tradicije, regionalnih običaja i gastronomskog naslijeđa, te kreativnom interpretacijom kulturne baštine.

Kada je riječ o razvoju domaćih proizvoda, ali i hotelijerske ponude, povećanje raznolikosti je od iznimne važnosti. Statistički podaci o broju objekata u BiH su, zbog podijeljene nadležnosti između raznih nivoa vlasti, relativno neprecizni, ali se pretpostavlja da u BiH posluje nešto više od 1.000 smještajnih objekata. U kategoriji hotela s 5 zvjezdica je 8, a sa 4 zvjezdice je 113 objekata. Istovremeno, u funkciji je i 14 visokokategoriziranih hotela u kategoriji baština, a od ove godine i prvi brendirani deluxe aparthotel, Bosmal Arjaan by Rotana.

"Razvoj kvalitetne ponude podrazumijeva ne samo izgradnju hotelskih objekata, već i razvoj integriranih projekata. Sadržajno obogaćivanje izvansmještajne ponude različitim atrakcijama, kao i produbljivanje destinacijskih lanaca vrijednosti, omogućava veće zadovoljstvo turističkim boravkom, ali i razvoj turizma tokom cijele godine. Dakako, pozitivan trend otvaranja hotela visoke kategorije značajno utiče na poboljšanje standarda i kvaliteta usluga smještaja. Ja sam, lično, izuzetno sretan što bh. turizam u svojoj ponudi od ove godine ima i deluxe aparthotel, čime su porodice i gosti u potrazi za smještajem za dugoročne i kratkoročne boravke dobili mnogo kvalitetniju opciju", rekao je Marko Korica, generalni direktor novootvorenog Bosmal Arjaan by Rotana.

Jedina srcolika zemlja na svijetu će, zasigurno, u budućnosti nastaviti privlačiti nove ljubitelje avanture i putovanja. Razvijanje kvalitetne ponude s kojom će se susresti je, s druge strane, na nama.