Nakon eksplozije u Fukushimi
0

Ulagači se panično povlače iz rizičnih ulaganja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Japanski indeks Nikkei 225 danas je potonuo više od 10 posto, nakon još jedne eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima i povećanja radijacije, a oštro su pale i cijene dionica na ostalim azijskim berzama jer se ulagači panično povlače iz rizičnih ulaganja.

U jednom trenutku današnjeg trgovanja Nikkei je bio na gubitku i više od 14 posto, a procjenjuje se da je u posljednja dva dana s Tokijske berze izbrisano oko 720 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanija.

I dok se jučer na azijskim berzama trgovalo relativno stabilno, vijest o novoj eksploziji u nuklearnoj elektrani Fukushima i povećanju radijacije natjerala je ulagače na povlačenje s tržišta dionica.

Rasprodaja dionica u Japanu pogodila je sve sektore. Pod najvećim su pritiskom dionice energetskih kompanija. Tržište je zapljusnuo val naloga za prodaju dionica Tokyo Electric Powersa, kompanije koja upravlja oštećenom Fukushima elektranom. No, kupaca za te dionice nema, pa se njima ne trguje.

U slobodnom su padu i dionice drugih kompanija koje su povezane s nuklearnom energijom. Cijena dionice Mitsubishi Heavy Industriesa potonula je 19 posto, Kobe Steela 17, a Hitachija 8,5 posto.

Pod snažnim su pritiskom i dionice automobilskih proizvođača, jer je potresom uzdrman sjeveroistok Japana veliko središte auto industrije. Cijena dionice Toyote pale su 11 posto, Honde 7,4, Mitsubishi Motorsa 14,4, a Nissana više od 10 posto.

Oštro su pale i cijene dionica industrijskih i građevinskih kompanija, koje su jučer porasle jer se očekuje da će sudjelovati u obnovi porušenog Japana.