biznis
0

Pod najvećim pritiskom dionice kompanija povezanih sa nuklearnom energijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zbog strahovanja od posljedica razornog potresa i tsunamija u Japanu, na Wall Streetu su u jučer vodeći indeksi pali, a pod najvećim su pritiskom bile dionice kompanija povezanih s nuklearnom energijom.

Dow Jones Industrial Average oslabio je 0,43 posto, na 11.993 boda, dok je Standard & Poor's 500 pao 0,60 posto, na 1.296 bodova, a Nasdaq Composite 0,54 posto, na 2.700 bodova.

Dok se prate pokušaji Japanaca da spriječe nuklearnu katastrofu u elektrani Fukushima, oštećenoj potresom i kasnijim eksplozijama, pod najvećim su pritiskom jučer bile dionice povezane s nuklearnom energijom.

Cijena dionice fonda Market Vectors, koji ulaže u nuklearnu energiju, potonula je 12, a fonda Global X Uranium 17 posto. Dionica General Electrica, koja je povezala svoje poslovanje u području nuklearne energije s japanskim Hitachijem, pojeftinila je, pak, 2,2 posto.

Oštro su pale i cijene dionica trgovaca luksuznim proizvodima, s obzirom da Japan čini 11 posto ukupne globalne prodaje tih proizvoda. Dionice Tiffanyja i Coacha pojeftinile su više od 5 posto, prenosi Poslovni.hr.

Znatno je, oko 3 posto, pala i cijena dionice Aflaca, najvećeg inozemnog osiguravajućeg društva u Japanu, jer se procjenjuje da bi štete od potresa i tsunamija mogle koštati osiguravajuću industriju gotovo 35 milijardi dolara.

Od 10 sektora S&P indeksa jučer ih je 9 izgubilo na vrijednosti. No, reakcija ulagača nije bila panična, na što ukazuje mršav obim trgovanja.

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,5 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

"Nizak obim trgovanja dok cijene dionica padaju ohrabruje, jer to znači da se ulagači nisu užurbano povlačili s tržišta", kažu u kompaniji Waddell & Reed Financial.