{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Udruženje poslodavaca: U BiH ne postoji socijalni dijalog, a on je ključan za razvoj države

Piše: A. B./Klix.ba
19.1.2018. u 12:43
0
17
Udruženje poslodavaca: U BiH ne postoji socijalni dijalog, a on je ključan za razvoj države
0
Udruženje poslodavaca: U BiH ne postoji socijalni dijalog, a on je ključan za razvoj države
Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH (Foto: N.G./Klix.ba)
Iz Udruženja poslodavaca FBiH su istakli kako se BiH i cjelokupno društvo nalaze u političkoj i blokadama u svim sferama zbog nepostojanja socijalnog dijaloga te da takva situacija nikome ne odgovara.
Poslodavcima odgovara društvo u kojem su jasna pravila igre, gdje vladaju stabilnost i dogovor. Iz Udruženja poslodavaca FBiH naglasili su kako se i veći i manji problemi mogu riješiti samo dijalogom te da je neophodno ojačati pregovore koji se odnose na potpisivanje kolektivnih ugovora između sindikata i poslodavaca.

"Imamo jedan kompletan zastoj u tom procesu, da budem do kraja jasan, govorim o pregovaranju koje se vodi između sindikata i poslodavaca. Dakle, ovdje se ne govori o kolektivnom pregovaranju koje vrši vlada sa sindikatom, jer to nije naša nadležnost i ne želimo komentarisati. Neophodno je da se pregovara i da sindikati odustaju od maksimalističkih zahtjeva jer su oni više puta bili razlog nepostignutih dogovora", kazao je Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Pandurević je pozvao i one sindikate kojima ističu kolektivni ugovori da se priključe novim pregovorima kako bi se oni prudužili te da se oni zaključe i u onim oblastima gdje nikada nisu ni potpisani. Dodao je i to da radnički sindikati uglavnom nisu reprezentativni te da, iako neki od njih formalno posjeduju papir o reprezentativnosti, zastupaju samo 10-15 firmi, što je nedovoljno jer je potrebno da imaju najmanje 30 posto kompanija u svom članstvu kako bi započeli pregovore.

"Međutim, ako ne postoji drugi sindikat u određenoj oblasti, postoji i mogućnost da pregovaramo sa sindikatima koji nisu reprezentativni. To nije generalno interes poslodavaca, jer u tom slučaju će se kolektivni ugovori primjenjivati na vrlo mali broj kompanija. Međutim, procijenili smo da je to u ovom trenutku manja šteta nego da ne pregovaramo", naglasio je Pandurević.

Postizanje kompromisa je ključno za razvoj ekonomije i postizanje socijalnog mira.

"Osim toga, izjednačit će se uslovi za sve radnike i poslodavce, suzbit će se siva ekonomija i što je veoma važno dosadašnjih pet velikih granskih kolektivnih ugovora koje smo potpisali imaju dobar efekat, što se pokazalo u praksi, čemu u prilog ide činjenica o tome da oni nikada nisu organizovali štrajk. Bitno je naglasiti da su zemlje u kojima postoji socijalni dijalog najrazvijenije", zaključio je Pandurević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: