|

UAE: Na sajmu naoružanja zaključeni ugovori u vrijednosti 5,26 milijardi dolara

UAE: Na sajmu naoružanja zaključeni ugovori u vrijednosti 5,26 milijardi dolara
16
F
FENA
24.2.2017. u 14:47
31
komentara
16

dijeljenja
UAE: Na sajmu naoružanja zaključeni ugovori u vrijednosti 5,26 milijardi dolara Foto: Xinhua
Petodnevni bijenalni sajam naoružanja zaključen je jučer u Abu Dabiju sa ugovorima u vrijednosti od 5,26 milijardi dolara, prema službenim podacima, prenosi Xinhua.
Ugovori su sklopljeni na osnovu 90 objavljenih ponuda, rekao je mornarički pukovnik Ujedinjenih Arapskih Emirata Fahed Nasser Al-Thehli zadnjeg dana trinaeste Međunarodne izložbe i konferencije o naoružanju (IDEX), najvećeg sajma naoružanja na Bliskom istoku.

Među ugovorima sklopljenim u četvrtak, Oružane snage UAE-a su potpisale tri sa lokalnim proizvođačem oružja Nimr Automotive za nabavku 1.750 oklopnih vozila.

U međuvremenu, UAE su potpisali još osam ugovora u vrijednosti od 344 miliona dirhama (oko 94 miliona dolara), pet sa domaćim firmama i tri sa međunarodnim, jedna od kojih je IMS High-Tech, firma sa sjedištem u Njemačkoj koja će snabdijevati municijom Oružane snage UAE-a.

UAE nisu objavili svoj budžet za naoružanje, a konsultantska firma IHS Jane's procjenjuje da se radi o "nešto manje od 20 milijardi dolara godišnje", kazao je Tate Nurkin, viši direktor za strateške procjene u IHS Jane's. Ovogodišnji sajam privukao je 1.235 kompanija iz 57 zemalja, što je za tri posto više nego na prošlom sajmu, pokazali su službeni podaci.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...