Saniranje troškova
6

U Volkswagenu razmišljaju o prodaji Ducatija

Klix.ba
Prodaja legendarne italijanske motociklističke kompanije Volkswagenu bi trebala pomoći u saniranju enormnih troškova koje je prouzrokovala afera "Dieselgate".

Prema posljednjim izvještajima medijske kuće Reuters u Volkswagenu su veoma blizu donošenju konačne odluke o prodaji motociklističke kompanije Ducati koja je 2012. godine (za 935 miliona dolara) došla pod okrilje Audija, a preliminarni pregovori s potencijalnim kupcima već su započeli.

Zvaničnih informacija iz Volkswagena o prodaji Ducatija još uvijek nema, ali prema izvorima Reutersa u VW-u više nisu tako kategorični kao što su bili kategorični u oktobru prošle godine, kada je predsjednik njemačkog automobilskog koncerna Hans Dieter Pötsch kategorično odbijao svaku mogućnost prodaje kompanija Ducati, Scania i Man.

I dok je Ducati koncernu prošle godine donio 588 miliona dolara, Volkswagen i dalje izdvaja ogromna finansijska sredstva za popravljanje ili otkupljivanje svojih automobila u Sjedinjenim Državama čiji su dvolitarski dizelski motori (TDI) obuhvaćeni aferom "Dieselgate".

Prema posljednjim informacijama američkih medija, do sada je sanirano 244.200 od ukupno 475.000 automobila.