Izvođenje radova 12 mjeseci
0

U utorak počinje izgradnja gasovoda Zenica - Travnik

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
BH-Gas d.o.o. Sarajevo i Konzorcij Monter - Strojarske montaže d.d. Zagreb i GP Put d.d. Sarajevo danas su u Sarajevu potpisali ugovor za izvođenje radova na izgradnji gasovoda Zenica - Travnik.

V.d. direktora BH-Gasa Adnan Kreso, nakon ovog potisivanja, istaknuo je da radovi počinju već sutra i da će trajati 12 mjeseci te da se radi o gasovodu dužine 40 km koji će omogućiti gasifikaciju četiri općine u Srednjobosanskom kantonu - Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik.

Kreso je kazao da će, uz gasifikaciju, biti osigurano i snabdijevanje alternativnim gorivom za industriju, centralni sistem zagrijavanja i domaćinstva u tim općinama, odnosno gradovima.

Izgradnja gasovoda podrazumijeva i izgradnju pratećih objekata kao što su blok stanice, otpremno-prijemne čistačke stanice, mjerno-regulacione stanice, a uz izgradnju gasovoda prvi put se polažu i cijevi za optički kabl za potrebe BH Telecoma. Ukupna vrijednost izgradnje gasovoda je oko 40 miliona KM.

Gasovod Zenica - Travnik, kao prva faza gasifikacije Srednjobosanskog kantona, proglašen je projektom od interesa FBiH na bazi odluke iz 2008. godine, a u sklopu "Programa prioritetnih razvojnih projekata u FBiH" - Program javnih investicija te je temeljem te odluke, kako je naglašeno, BH-Gas kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi finansiranja projekta osigurao kredit od 17 miliona eura.

Predsjednik Uprave Monter - Strojarske montaže Nevenko Meštrović rekao je da će, osim GP Puta, koji s tom kompanijom čini konzorcij u izgradnju gasovoda, biti uključene i druge bh. kompanije iz građevinske operative i mašinsko-montažerskih radova.

Kako je rečeno, oko 60 posto od ukupnih radova predstavljaju građevinski radovi koje će raditi domaće kompanije, a i dio mašinsko-montažerskih radova od oko 15 posto je dodijeljen bh. kompanijama, odnosno kompanijama Energoinvest IMQ i Unis Fagas.

Ovim projektom BH-Gas nastavlja s realizacijom planiranih projekata razvoja gasne mreže u BiH, što će u konačnici doprinijeti priključenju BiH u regionalne i evropske gasne koridore.

Svečanoj ceremoniji potisivanja ugovora, uz poslovne partnere BH-Gasa, prisustvovali su i predstavnici Federalne vlade te Parlamenta FBiH.