Postoji novac
9

U Trnovu planirana gradnja elektrana, ali nastao spor u vezi s koncesijama

Piše: Mirza Abaz
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sarajevska općina Trnovo je poznata po svom energetskom potencijalu, a u planu je i nekoliko projekata na ovom polju. Tačnije, predviđena je izgradnja hidro i vjetroelektrana, za što postoje i sredstva, ali načelnik Ibro Berilo kaže kako nailaze na probleme u komunikaciji s Vladom Kantona Sarajevo.

Kako je Berilo rekao za Klix.ba, glavni nosilac ova dva krupna projekta je firma Elektro Trnovo, koja je prije nekoliko godina i osnovana s ciljem ulaganja u obnovljive izvore energije, kao što su voda i vjetar.

Ističe kako je planirana gradnja nekoliko manjih hidroelektrana na vodotoku Bijele i Crne rijeke, a također su predali i zahtjev Vladi KS za dodjelu koncesija za tri hidroelektrane: Hamzići, Delijaš i Jagodar I.

Također, Berilo je kazao da postoji mogućnosti gradnje i vjetroparka na Bjelašnici, ali dodaje da im veliki problem predstavlja kantonalna vlast koja drži u ladici njihove pisane zahtjeve i odugovlači kompletan proces.

"Općina Trnovo nije željela nikome dodijeliti saglasnost za koncesije, jer mi sami želimo ulagati u energetski sektor. Trnovu nedostaju sredstva koja bismo mogli ulagati, primjerice u sport ili kulturu, jer nemamo dovoljan broj stanovnika niti dovoljno prihoda od poreza. Zato smo mi tražili koncesije od Vlade KS, ali se to, čini se, kiseli u njihovim ladicama. Jedino su dali saglasnost nekoj turskoj firmi da radi studiju ispitivanja vjetrova na Bjelašnici i Ivanu i mi čekamo da se taj posao završi", naveo je Berilo.

On posebno ističe da općine koje imaju sredstva za realizaciju krupnih projekata uglavnom trpe, kako ga on zove, centralizam Vlade KS. Kaže kako Općina Trnovo ne traži nijedan jedini fening za realizaciju ovih projekata i da im je jedini zahtjev dodjela koncesija.

"U Trnovu se sudaraju umjerena i kontinentalna klima i to je idealno mjesto za gradnju elektrana. Prostornim planom KS je tačno predviđeno gdje se može graditi vjetropark, ali se moraju raditi studije. Prošle godine smo na Bjelašnici imali postavljena dva mjerača, ali ih je vjetar oborio, tako da smo ih spustili na niže kote, na 1.600 metara nadmorske visine. Vidjet ćemo šta će studija reći, ali nadam se pozitivnim nalazima. Studije za hidroelektrane su već urađene. Znate, treba unovčiti vodu", dodao je on.

Načelnik Ibro Berilo kaže kako jedan megavat energije košta jedan milion bez obzira na vrstu energenta, što znači da bi Općina Trnovo na godišnjem nivou generirala prihode od šest do osam miliona KM od ovih projekata.

Iz Ministarstva privrede KS pojašnjavaju da s Općinom Trnovo imaju administrativnu saradnju, ali da im u ovom slučaju nije dostavljen potpun zahtjev.

"Kada je riječ o vodotocima, Crna rijeka i Bijela na području Općine Trnovo, Ministarstvo privrede KS je 19. juna od privrednog društva Elektro Trnovo, čiji je osnivač Općina Trnovo, zaprimilo zahtjeve za dobijanje koncesije putem samoinicijativne ponude za projektovanje, izgradnju, korištenje i održavanje male hidroelektrane Delijaš, Hamzići i Jagodar I s priloženom dokumentacijom. Nakon izvršenog detaljnog uvida i analize predmetnih zahtjeva od 13. juna, Ministarstvo privrede KS je konstatovalo da je navedeno privredno društvo podnijelo nepotpunu dokumentaciju. S obzirom na navedeno, Ministarstvo privrede je svojim aktima obavezalo Elektro Trnovo da u roku od 60 dana izvrši dopunu predmetnih zahtjeva za dodjelu koncesije", istakli su iz Ministarstva privrede KS.

Oni su dodali da do danas privredno društvo Elektro Trnovo nije postupilo po navedenim zahtjevima ovog ministarstva, odnosno nije dopunilo predmetne zahtjeve (samoinicijativne ponude) za dodjelu predmetnih koncesija s potrebnom dokumentacijom koja je neophodna za daljnje postupanje ovog ministarstva, u okviru svoje nadležnosti, a u skladu sa zakonskim propisima.