|

U toku pregovori o nastavku radova za izgradnju LOT-a 1 Sarajevske obilaznice

U toku pregovori o nastavku radova za izgradnju LOT-a 1 Sarajevske obilaznice
0
F
FENA
15.12.2010. u 18:02
0
komentara
0

dijeljenja
U toku pregovori o nastavku radova za izgradnju LOT-a 1 Sarajevske obilaznice Grafički prikaz Sarajevske zaobilaznice
Javno preduzeće Direkcija cesta Federacije BiH intenzivirala je pregovore sa izvođačem radova SCT d.d. Ljubljana o uvjetima nastavka radova do okončanja izgradnje LOT-a 1 Sarajevske zaobilaznice, s obzirom da je ugovoreni rok za izgradnju istekao.
Pregovori se odnose na fizičko izvršenje, osiguranje finansijskih sredstava i likvidnosti, u roku koji može biti prihvatljiv za naručioca, a to je Direkcija cesta FBiH, saopćeno je danas iz JP Direkcija cesta FBiH.

Na osnovu provedene međunarodne licitacije za izgradnju obilaznice LOT 1 Jošanica - Butila, uključujući petlju Butila zaključen je ugovor još 14. septembra 2007. godine, između kompanije Splošno gradbeno podjetje SCT d.d Ljubljana (Izvođač) i Javnog preduzeća Direkcija cesta Federacije BiH, u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (Naručilac).

JP DC FBiH je više puta upozoravao izvođača na zaostajanje izvršenja radova u odnosu na planiranu dinamiku i ugovoreni rok za završetak radova te zahtijevao ubrzanje aktivnosti na gradilištu u skladu sa preuzetim obavezama.

Kao što je poznato SCT nije okončao radove u ugovorenom roku, a dostavljeni zahtjev za produženje roka inženjer je odbio.

Predstavnici JP DC FBiH su također izvršili kontrolu stanja i aktivnosti na svim dijelovima gradilišta nakon protoka ugovorenog roka i tom prilikom konstatirali da je na gotovo svim dijelovima gradilišta aktivnost neznatna ili nikakva, bez učešća mehanizacije i s minimalnim brojem građevinskih radnika, na što je SCT pismeno upozoren te je traženo da preduzme aktivnosti na gradilištu za izvođenje radova koji se mogu izvoditi u zimskom periodu.

Iz Direkcije za ceste FBiH su naveli da su u granicama svojih ovlaštenja prema kreditnim sporazumima i ugovoru preduzimali i preduzimaju aktivnosti za završetak radova i izmirivanje ugovorenih obaveza prema podizvođačima i dobavljačima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.