biznis
461

U Švicarskoj se svečano otvara najduži tunel na svijetu koji prolazi kroz Alpe

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Najduži željeznički tunel na svijetu danas će svečano biti otvoren u Švicarskoj, nakon skoro dvije decenije građevinskih radova. Tunel je dug 57 kilometara, a prolazi kroz švicarske Alpe, između sjeverne i južne Evrope.

U Švicarskoj kažu da će ovo biti revolucija u evropskom teretnom saobraćaju. Tunel će prestići rekord Japana u kojem je željeznički tunel Seikan dug 53,9 km do sada bio najduži na svijetu. Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i premijer Italije Matteo Renzi prisustvovat će svečanom otvaranju.

"Ovo je samo dio švicarskog identiteta. Za nas je osvajanje Alpa kao holandsko istraživanje okeana“, izjavio je za Reuters direktor Ureda za federalni transport Peter Fueglistaler.

Projekat je koštao više od 12 milijardi dolara, a inžinjeri su morali kopati duboko pod zemlju kako bi se riješili različitih vrsta kamena, tvrdih kao granit i mekih kao šećer. Iskopano je više od 28 miliona tona kamena, a devet radnika je umrlo tokom izgradnje.

Tunel je konačno završen na vrijeme i sve je bilo u skladu s budžetom. Kompletna usluga će početi u decembru, a vrijeme putovanja putnika između Ciriha i Milana bit će smanjeno od jedan do dva sata i 40 minuta. Oko 260 teretnih i 65 putničkih vozova će proći kroz tunel za samo 17 minuta.

Otvaranjem željezničke linije kroz tunel Gotthard poboljšat će se saobraćajna mreža općenito, jer će se suzbiti zagađenje okoliša i uništavanje puteva. Očekuje se da se poveća broj putnika u željezničkom saobraćaju i to sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020. godine. Tunel se finansira od poreza na dodanu vrijednost goriva, putarina na teretna vozila i državnog kredita koji će biti otplaćen u roku od deset godina.