{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Šekovićima otvoren najmoderniji staklenik

S
22.6.2011. u 11:50
0
0
U Šekovićima otvoren najmoderniji staklenik
0
U Šekovićima otvoren najmoderniji staklenik
Svečanim presjecanjem vrpce, Aler Grubbs, direktorica programskog odjela USAID-a i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i Momir Ristić, načelnik Opštine Šekovići otvorili su najmoderniji staklenik na teritoriju Zapadnog Balkana.
Uz prisustvo Tomas Szunyoga, ambasadora Češke Republike, delegacije USAID-a, delegacije projekta FARMA, načelnika opština/općina Šekovići, Živinice, Osmaci, Kakanj, Usora, uposlenika Fondacije Mozaik, EkoMozaik i projekta „EkoBilje“, te brojnih zvanica i poslovnih saradnika zvanično je pušten u rad staklenik na prvom eko-pogonu specijalizovanom za proizvodnju visokokvalitetnog organskog ljekobilja, meda i košnica.

“Stojimo ovdje na platou Bišine, u bivšoj vojnoj bazi, kako bi oficijelno otvorili jedan od najmodernijih staklenika na zapadnom Balkanu. Ovo simbolizira novo poglavlje saradnje između vlade, neprofitnog sektora i privatnih firmi. Ova saradnja može dovesti do snažnijeg ekonomskog i socijalnog napretka Bosne i Hercegovine. USAID je osigurao sredstva Fondaciji Mozaik za ovaj projekat koji jača žene u biznisu putem organskog uzgoja. Projekat će pomoći 100 žena u ruralnim oblastima Živinica, Osmaka i Šekovića da nađu posao. Ove žene će raditi zajedno i pomagati jedna drugoj da unaprijede ekonomski potencijal. Ova saradnja je ključ za nacionalno jedinstvo i napredak BiH. Pomažući ženama ovih opština da rade i zarade, pomažemo im da postanu ključni elemenat promjena i razvoja u svojim lokalnim zajednicama. Uvjereni smo da će neke od ovih žena ubuduće postati poduzetnice i vlasnice malih i srednjih poljoprivrednih firmi” istakla je Aler Grubbs.

Fondacija Mozaik, uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), implementira projekat “EkoBilje - Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekobilja” ukupne vrijednosti 2,9 miliona KM. Partneri projekta su EkoMozaik i Opština Šekovići. Feasibility studija za projekat “EkoBilje” je rađena u saradnji sa projektom FARMA, koji je incijativa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne razvojne agencije (Sida), za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Tokom ceremonije su direktorica EkoMozaika Kristina Šešlija i direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić uručili zahvalnice Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), Projektu razvoja tržišne poljoprivrede u BiH (FARMA), načelniku Opštine Šekovići g-dinu. Momiru Ristiću, načelniku Opštine Osmaci g-dinu. Ljubi Petroviću, načelniku Općine Živinice g-dinu. Hasanu Muratoviću, te Centru za sjemensko - rasadničku proizvodnju Doboj.

Zvanice su nakon svečanog otvaranja staklenika imale priliku saditi lavandu, obići pogon za proizvodnju organskih košnica, te vidjeti jednu od pčelinjih zajednica i probati med. Pored izložbe fotografija eko-pogona, domaćini su se potrudili da u skladu sa sloganom “Priroda iz ruku naših žena”, uposlenice za zvanice pripreme domaća jela i sokove.

Čitav kompleks bivše kasarne je Fondaciji Mozaik i EkoMozaiku na korištenje ustupila Opština Šekovići pod uslovom da se zapošljavaju ljudi iz ove opštine. Najmoderniji staklenik na teritoriji Zapadnog Balkana se prostire na 5.017 m2, a pored staklenika je pogon za proizvodnju košnica, te pogon za proizvodnju meda. Pored proizvodnje ljekobilja u stakleniku će se proizvoditi organsko povrće, voće i cvijeće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: