biznis
31

U Sarajevu Kongres Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH

FENA
U Sarajevu će u ponedjeljak biti otvoren 5. kongres Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH na kojem će se definisati aktivnosti koje bi trebale doprinjeti rješavanju trenutno haotičnog stanja u sindikalnom pokretu a koje negativno utiče na zaštitu radnika i njihovih prava.

Kongres, koji je bio inače planiran u jesen ove godine, održati će se ranije kako bi okupio veliki broj delegata i predstavnika radnika iz svih dijelova BiH kao odgovor na sve prisutniji politički inženjering u sindikatima koji je instaliralo trenutno rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) ali kako bi i STBiH ujedno i obilježio svoj Dan trgovaca.

STBiH će razmatrati usvajanje Opće Deklaraciji o slobodi i temeljnim sindikalnim pravima koju je, po uzoru na sličnu Deklaraciju koju su svojevremeno donijele Ujedinjene nacije, predložio Upravni odbor STBiH, navodi se u saopćenju ovog sindikata.

Na ovaj način STBiH pokušava ukazati na drastičnu anarhiju koja trenutno vlada u SSSBiH, rušenje svih principa sindikalnog udruživanja kao jedine snage koja može garantirati bolji život i uslove radnicima u ovoj zemlji.

Po prvi put će jedan sindikat otvoriti vrata javnosti na svom Kongresu te otvoreno progovoriti o svim napadima, prljavoj igri koju u cilju zaustavljanja STBiH u borbi za slobodu radnika vodi trenutno rukovodstvo SSSBiH.

Peti kongres STBiH broji 34 delegata i veliki broj gostiju iz BiH i regije kao i iz partnerskih sindikata Norveške i Švedske.

U sklopu otvoranja Kongresa, a u saradnji s East West Centrom, STBiH će organizirati izvođenje predstave ,,Suljo, Mujo i Fata u društvu spektakla".

Radni dio Kongresa održaće se u hotelu Holiday u Sarajevu, u utorak, 30. aprila, s početkom u 9.00 sati, saopćeno je iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.