biznis
0

U Sarajevu sastanak za fitosanitarna pitanja zemalja članica CEFTA- e

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U organizaciji Ureda BiH za zaštitu bilja i Sekretarijata CEFTA-e (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) u Sarajevu se danas održava ekspertni sastanak za fitosanitarna pitanja zemalja članica CEFTA-e.

Tema sastanka je usklađivanje domaćih zakonodavstava zemalja CEFTA sa zakonodavstvom EU iz fitosanitarne oblasti, a na sastanku će se uvidjeti dokle je EU došla u ovim zakonodavstvima.

Kako je novinarima kazao direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Milad Zeković harmonizacija zakonodavstva od velike je važnosti kao i pravilna implementacija.

On je dodao da je ova uprava od svog osnivanja (2004.)radila na stvaranju uvjeta da proizvođači iz BiH mogu izvoziti svoje proizvode u zemlje Evropske unije, ali da bi to bilo moguće potrebno je dokazati da BiH ima zdrave proizvode i kontrolirane štetnike.

Uprava je uradila niz zakonskih propisa kojima se regulira ova oblast, te pravilnike zakona, a u toku je implementacija pet zakona dok se intenzivno radi na realizaciji i izradi programa štetnika.

"EU ne želi da ima problema s ekonomskim značajnim štetnicima tj. karantinskim štetnicima i zbog toga oni ulažu značajna stredstva u ovu oblast, a BiH ima još veći razlog da realizira propise", objasnio je Zeković, dodajući da će upravo tom implementacijom biti omogućeno bh. proizvođačima da izvoze na evropsku pijacu.

Da bi bh. zakonodavstvo bilo usaglašeno sa zakonodavstvom EU potrebna su ulaganja, a kako Zeković ističe, ova uprava ima ograničena sredstava i iz tog razloga nije omogućeno mladoj instituciji da se razvija.

Inače, regionalni Sporazum o slobodnoj trgovini je potpisan 19. decembra 2006. u Bukureštu, a za BiH je stupio na snagu 22. novembra 2007. godine.

Prednost koju Sporazum donosi jeste uspješna regionalna, a u okviru toga posebno ekonomska, odnosno trgovinska saradnja je važan preduvjet za približavanje zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Nadležne institucije u BiH traže optimalna rješenja za efikasnu implementaciju EU propisa iz sanitarne i fitosanitarne oblasti koji neće biti depresivni za domaću proizvodnju, a istovremeno istrajati na pregovorima s CEFTA partnerima u međusobnom prepoznavanju nacionalnih standarda, rečeno je na sastanku.

Sastanku eksperata za fitosanitarna pitanja prisustvuju predstavnici iz BiH, Crne Gore, Albanije i Republike Hrvatske.