Igor Gavran
0

BiH i dalje neravnopravna u CEFTA-i

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
"CEFTA nedjelja 2010." u Beogradu će od 9. do 12. novembra okupiti visoke zvaničnike zemalja u okruženju, istaknute privrednike, predstavnike privrednih komora i relevantnih institucija.

U okviru "CEFTA nedjelje" bit će održan poslovni forum privrednih komora CEFTA regiona, sastanak predsjednika privrednih komora zemalja bivših jugoslavenskih republika i članica CEFTA-e, te sastanak zajedničkog ministarskog komiteta CEFTA i potkomiteta.

Na tim susretima bit će razmatrana problematika necarinskih barijera u regionu, a poseban izveštaj o tim barijerama bit će predstavljen na Poslovnom forumu CEFTA komora i dostavljen Zajedničkom komitetu CEFTA, odnosno, potkomitetu za necarinske i tehničke barijere.

Delegaciju Vanjskotrgovinske komore BiH na ovom privrednom događaju predvodit će predsjednik Komore Veselin Poljašević.

Projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran smatra da je BiH i dalje neravnopravna u CEFTA 2006.

"Iako mi ne pravimo barijere nikome, suočeni smo s njima na drugim tržištima, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj", kazao je Gavran.

Ono što je porazno, po njegovim riječima, jeste da smo za dobar dio barijera sami odgovorni, zato što naše nadležne vlasti kasne s uspostavom odgovarajućeg i međunarodno prepoznatog sistema infrastrukture kvaliteta u BiH koji bi nam omogućio trajno prevladavanje tih barijera.

"Rješenje u prijelaznom periodu do izgradnje ovakvog cjelovitog sistema mogu biti bilateralni sporazumi ili protokoli o uzajamnom priznavanju dokumenata akreditiranih tijela za ocjenu usklađenosti. Takav protokol je usaglašen i parafiran sa Srbijom, ali još nije potpisan, dok je Hrvatska pokazala nespremnost za sličan dogovor", dodao je Gavran.

On napominje da i pored značajnog broja riješenih slučajeva i uklanjanja barijera prilikom izvoza u susjedne zemlje još imamo velike probleme.

Inače, položaj BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni s CEFTA 2006. je različit - s nekim članicama (Crna Gora i UNMIK) imamo veliki suficit koji raste, a s drugima (Srbija i Hrvatska) imamo veliki deficit, ali je trend pozitivan u smislu da naš izvoz na ova tržišta značajno raste.

"Struktura nije povoljna i prilično smo zavisni od ovih tržišta, ali u odnosu na ostatak svijeta ipak nam je CEFTA 2006. najbolje tržište s kojim imamo najvišu pokrivenost uvoza izvozom i pozitivne trendove. Uklanjanjem barijera, sve bi se moglo dalje unaprijediti i poboljšati za nas, a korištenjem mogućnosti dijagonalne kumulacije porijekla i povezati pozitivni efekti SSP i CEFTA 2006., te razvijati kooperacija i zajednička ulaganja naprimjer u autoindustriji, ali i puno šire od toga", kazao je Gavran Feni.