biznis
0

U Sarajevu počinju sajam "SAGRA" i 2. dani energetike

FENA
Od 28. do 31. marta u Centru "Skenderija" bit će održan Sarajevski sajam građevinarstva - SAGRA i 2. dani energetike.

Eldin Husarić, projekt menadžer Sajma, kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da će se ove godine na prostoru od 1. 000 m2 predstaviti 20 izlagača i suizlagača iz BiH, Slovenije, Turske i Italije, što pokazuje da se uticaj sveopće krize na bh. tržištu, a koja je jako izražena u građevinskom sktoru, reflektirao i na broj prijavljenih izlagača.

Od 2012. godine SAGRA je novi naziv sajma koji se prethodnih 30 i više godina nazivao "Gradnja i obnova".

Sajam predstavlja jednu od najznačajnih privrednih manifestacija u regionu putem koje se prezentiraju noviteti u svijetu građevinarstva i arhitekture.

Sajam SAGRA '12" objedinjuje: 34. međunarodni sajam građevinarstva i prateće građevinske industrije, 22. međunarodni sajam zanatstva, alata i alatnih strojeva, 7. međunarodni sajam komunalne opreme i opreme za zaštitu okoline, "Interklima" - 16. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i sanitarija, "Instal" - 11. međunarodni sajam instalacija, rasvjete, elektrotehnike i industrijske elektronike, te "Plagram" - 37. međunarodni sajam plastike i gume.

Također, u vrijeme sajma 28. i 29. marta u prostoru Doma mladih bit će održani 2. dani energetike. Organizacija te manifestacije je, kako je kazao Husarić, proizašla iz potrebe za informiranjem javnosti o novim tržišnim zakonima koji se primjenjuju u BiH, shodno direktivama EU za građevinski sektor, a tiču se energetske efikasnosti u zgradarstvu.

U narednom periodu, kako ističu iz Sarajevskog sajma, sajam građevinarstva će se razvijati s tendencijom da se na sajmu prezentiraju građevinski materijali koji posjeduju certifikat energetske efikasnosti, jer novoizgrađeni građevinski objekti koji se prodaju na tržištu će trebati do 2013. godine posjedovati certfikat o razredu energetske efikasnosti. O tim i drugim bitnim zakonskim aktima će, više riječi biti u vrijeme sesije Dani energetike Sarajevo.

Rusmira Mandić iz Privredna komora Kantona Sarajevo istaknula je da će u okviru Dana energetike i Komora organizirati okrugli sto o temi "Instrumenti i mehanizmi za finansiranje energetske efikasnosti u zgradarstvu BiH".

Otvaranje sajma SAGRA će biti upriličeno 28. marta u dvorani Mirza Delibašić u 11 sati, a Dana energetike istog dana u 10 sati u prostoru Doma mladih.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati, a cijena ulaznice je jednu KM.