Centar Skenderija
0

Svečano otvoreni sajam "Sagra", "Dani turizma" i 1. sajam kafe

FENA
Ministar privrede Kantona Sarajevo Rusmir Sendić danas je u sarajevskom Centru "Skenderija" svečano otvorio Sarajevski sajam građevinarstva - SAGRA, sajamsku manifestaciju "Dani turizma", u sklopu koje se održava 35. međunarodni sajam turizma i turistička berza i 1. sajam kafe - Sarajevo espresso specialista.

Sajamske manifestacije otvorene su do 31. marta, a, uz domaće izlagače, tu su i gosti iz inozemstva, dok je "zemlja partner" manifestacije "Dani turizma" Republika Turska.

Otvarajući spomenute sajmove, ministar Sendić je istaknuo da je turizam jak adut razvoja BiH te da je dobro što se bilježi stalni porast broja dolazaka turista. Dodao je da se Vlada KS-a, posljednjih četiri do pet godina, posebno posvetila razvoju domaćeg turizma i da znatna sredstva ulaže u uređenje Bjelašnice i Igmana da bi se na tim olimpijskim planinama produžila zimska sezona.

Faruk Şahin, zamjenik podsekretara ministra za kulturu i turizam Republike Turske kazao je da BiH ima jak potencijal za razvoj turizma te istaknuo da je BiH prošle godine posjetilo 26 hiljada turista iz Republike Turske, dok je Tursku posjetio 51 turist iz BiH, dodavši da taj omjer treba promijeniti i dovesti veći broj turista iz Turske u BiH. Podršku tome u obraćanju dao je i turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz.

Tursku je u 2011. , kako je rečeno, posjetilo 31,4 miliona turista , a prihod od turizma je premašio 23 milijarde dolara i Turska je po broju dolazaka turista u Evropi na petom, a u svijetu na sedmom mjestu.

Na "Danima turizma" prezentira se domaća i inozemna turistička ponuda, domaći turistički potencijali i nacionalni suveniri, promoviraju inozemni touroperatori i turističke kompanije, banjska i klimatska mjesta, a tu je i ponudu zimskih i ljetnih turističkih centara u BiH i regionu, dok je sajam Sarajevo espresso specialista okupio sudionike bh. tržišta kafe - distributere, ugostitelje, zastupnike, uvoznike te konzumente kafe.

Na Sarajevskom sajmu građevinarstva - SAGRA predstavlja se 20 izlagača i suizlagača iz BiH, Slovenije, Turske i Italije

Inače, od 2012. SAGRA je novi naziv sajma koji se prethodnih 30 i više godina nazivao "Gradnja i obnova". Sajam predstavlja jednu od najznačajnih privrednih manifestacija u regionu putem koje se prezentiraju noviteti u svijetu građevinarstva i arhitekture.

Sajam SAGRA '12" objedinjuje: 34. međunarodni sajam građevinarstva i prateće građevinske industrije, 22. međunarodni sajam zanatstva, alata i alatnih strojeva, 7. međunarodni sajam komunalne opreme i opreme za zaštitu okoline, "Interklima" - 16. međunarodni sajam grijanja, hlađenja, klimatizacije i sanitarija, "Instal" - 11. međunarodni sajam instalacija, rasvjete, elektrotehnike i industrijske elektronike, te "Plagram" - 37. međunarodni sajam plastike i gume.