MH Nekretnine
193

U Sarajevu je evidentan trend luksuzne gradnje: Ovo su top 3 savjeta kod kupovine nekretnina

Kod kupovine nekretnina treba obratiti pažnju na tri stvari
Ljubljanska 10
Jedna od uvijek aktuelnih tema su investicije u nekretnine, a najčešće pitanje koje se postavlja je - da li se radi o sjajnoj prilici ili potencijalnoj opasnosti? U nastavku pronađite top tri savjeta prilikom kupovine nekretnina, ali saznajte i koji su trendovi zastupljeni.

Kako bi razjasnili koji to trendovi vladaju u svijetu nekretnina, ali i na šta se treba obratiti pažnja prilikom njihove kupovine, detaljnije je pojasnila Mersiha Husejnović, vlasnica agencije za prometovanje nekretninama i investicijski konsalting "MH Nekretnine".

Kao etablirana stručnjakinja, sa preko 25 godina iskustva u građevinskoj industriji, svakako imate informacije i saznanja o kretanjima na tržištu nekretnina. Koji je kratki osvrt na trenutna kretanja ponude i potražnje, te politiku cijena?

Mersiha Husejnović, direktorica agencije MH Nekretnine
Mersiha Husejnović, direktorica agencije MH Nekretnine

Što se tiče ponude i potražnje nekretnina, posebice stambenog karaktera, trenutno je veća potražnja od ponude, kako stanova u novogradnji, tako i u starogradnji. U ljetnom periodu je uvijek izražena potražnja za kućama, vikendicama, kao i zemljištem. Od kategorija kupaca najzastupljeniji su mladi koji rješavaju stambeno pitanje po prvi put, bh dijaspora, te klijenti koji investiraju u nekretnine s ciljem povrata investicije.

Trenutno su cijene nekretnina stabilne, nema značajnijih skokova ili padova. Stava sam da je pravi trenutak za kupovinu kada je izražena potreba i omogućeni svi uslovi kupovine, bez obzira na cijenu, a u ovom vremenu visoke inflacije preporuka je investirati u nekretnine.

U narednom periodu treba uzeti u obzir nekoliko elemanta koji mogu utjecati na definiranje cijena, poput: cijena građevinskog materijala, dostupnosti radne snage u građevinskom sektoru, kamatne stope stambenih kredita i generalno politike banaka po pitanju kreditiranja u ovom sektoru.

Koje vrste nekretnina su trenutno najtraženije? Evidentno je da je, barem što se Sarajeva tiče, uočljiv trend razvoja luksuzne gradnje?

Tako je, period korone je izazvao promjene u zahtjevima kupaca, koji više ne traže samo kvalitetno mjesto za stanovanje, nego obogaćen i ispunjen koncept življenja. Tako u posljednje dvije godine svjedočimo izgradnji objekata luksuzne gradnje koji objedinjuju modernu arhitekturu, savremenu tehnologiju izgradnje, dodatne sadržaje, a pri tome vodeći računa o energetskoj efikasnosti, uštedi energenata i maksimalnoj ugodi življenja.

Kao jedan od takvih izdvajamo objekat naziva Ljubljanska 10, novi luksuzni stambeno-poslovni objekat koji se nalazi u popularnom naselju Kovačići u Sarajevu. Ovaj stambeno-poslovni objekat predstavlja savršen sklad savremene arhitekture izgrađen po najsavremenijoj tehnologiji i građevinskim materijalima koji su dostupni na tržištu, a koji ujedno obezbjeđuju najkvalitetnije uslove stanovanja i življenja.

Ljubljanska 10
Ljubljanska 10

Odgovarajući na visoke zahtjeve kupaca, ovaj objekat uključuje visoke standarde sigurnosti uz 24-satnu recepciju i videonadzor, riješeno pitanje parkinga, prostrane stambene jedinice dizajnirane po principu "open space", moderna tehnička rješenja poput instalacije za sistem pametnih kuća, toplotnih pumpi koje su predviđene za grijanje i hlađenje, kartične brave, aluminijsku stolariju sa vanjskim aluminijskim žaluzinama na električni pogon, kvalitetne i moderno dizajnirane sanitarije i keramiku…

Ljubljanska 10
Ljubljanska 10

Pored potražnje za luksuznom gradnjom, evidentna je i potražnja za nekretninama na Jadranskoj obali. Ovi kupci imaju dvojak interes - da si obezbijede drugi dom na moru, posebice na kod nas jako popularnoj Makarskoj rivijeri, te da investiraju u nekretninu koja može dati brz povrat investicije kroz turistički najam. Sukladno zahtjevima naših kupaca, ostvarili smo saradnju sa respektabilnom agencijom za prometovanjem nekretninama Corrigo u Makarskoj. Ova saradnja našim kupcima garantira siguran kupoprodajni proces, po slovu zakona, sa zaštićenim interesima svih učesnika u procesu.

Makarska rivijera
Makarska rivijera

Makarska rivijera, kao omiljena turistička destinacija mnogih Bosanaca i Hercegovaca, zadržala je autentični prirodni ambijent, lokacije pune pješčanih plaža i borove šume, ali s druge strane je doživjela i razvojni procvat. Zahvaljujući tome, u ponudi imamo kako objekte u prvom redu do mora, tako i rezidencijalne luksuzne objekte sa sadržajima poput bazena, te komplekse zatvorenog tipa u mirnijim dijelovima rivijere.

Koja top 3 savjeta biste izdvojili za kupce nekretnina?

  1. Provjeriti urednost dokumentacije
  • ZK izvadak, kopija katastarskog plana

  • Pregled obaveza za poreze i režije

  • Insistirati na kupoprodajnom, notarski obrađenom ugovoru, bez obzira da li se radi u nekretnini koja je u izgradnji ili spremna za useljenje

  1. Pomno isplanirati raspoloživ budžet, posebice ako se radi o starogradnji ili izgradnji kuće

  2. Kod finansiranja iz kreditnih sredstava, preporuka su hipotekarni krediti sa fiksnom kamatnom stopom

Pored djelatnosti u prometovanju nekretninama, jako ste pouzdan i poželjan partner investitorima i građevinskim kompanijama prilikom planiranja, realizacije, marketinga i prodaje velikih investicijskih projekata. Šta to zapravo znači?

Na zahtjevnom tržištu nekretnina, kao i u kompleksnoj građevinskoj industriji od neprocjenjive su važnosti znanje, iskustvo, mreža kontakta, kao i kredibilitet i povjerenje koje srećom naš tim uživa. Naša saradnja sa investitorima i građevinskim kompanijama, podrazumijeva sljedeće:

  • Detaljnu analizu ponude i potražnje

  • Izradu preporuka za projektni zadatak arhitektonskog rješenja

  • Izradu preporuka za nivo standarda gradnje, opreme i finalnih radova

  • Izradu, odnosno prilagođavanje finansijskih projekcija

  • Izradu preporuka za cijene stambenih jedinica i poslovnih prostora

  • Preporuku i saradnju sa arhitektima, projektantima i izvođačima radova

  • Prometovanje nekretninama i aktivnosti podrške prodaji

  • Kompletan brending investicijskog projekta i promotivne aktivnosti po potrebi i zahtjevu klijenta

Kao plastičan primjer ovakvog vida saradnje izdvajam saradnju sa investitorom, kompanijom Sinergija d.o.o., pri projektovanju, realizaciji, marketingu i prodaji stambeno-poslovnog objekta Vella Verde u Vogošći. Naša podrška je uključivala kompletan brending, analizu ponude i potražnje, preporuke za arhitektonsko rješenje, preporuke za standard gradnje, opreme i finalnih radova, izradu finansijskih projekcija, preporuke za kreiranje prodajnih cijena, te u konačnici i samu prodaju.

Vella Verde
Vella Verde

Ova saradnja je idealan primjer partnerskog odnosa koji je dao nevjerovatne rezultate - od trenutka početka ovog projekta do trenutka prodaje svih raspoloživih jedinica prošlo je samo 13 mjeseci.

Agencija MH Nekretnine uživa zavidan ugled na tržištu, bilo da se radi o saradnji sa investitorima ili krajnjim kupcima. Akcenat je na ostvarivanju i unapređenju partnerskog odnosa, kroz koji su zaštićeni interesi svih učesnika u kupoprodajnom odnosu. Preporuka svim potencijalnim kupcima je da svakako kupovinu nekretnine realizuju u saradnji sa lincenciranom agencijom za prometovanje nekretninama, što je garant sigurnom i legalnom kupoprodajnom procesu.

Više o agenciji MH Nekretnine, te detaljnu ponudu i kontakte možete naći na www.mhnekretnine.ba