U BiH ima uspješnih biznismena
0

U Sarajevu dodijeljene biznis nagrade 'Gazela'

FENA
Sarajevo (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kameleon M&M Group, uz podršku Federalne privredne komore, danas je u Sarajevu po prvi put dodijelila BH Biznis nagrade "Gazela" za srednje, male i mikro kompanije sa brzim rastom, značajnim zapošljavanjem i društvenom odgovornošću.

Ukupno je uručeno 30 nagrada u tri kategorije mikro, mala i srednja preduzeća. U kategoriji malih preduzeća dobitnik prve BH Biznis nagrade na nivou Federacije je firma DevLogic d.o.o. iz Sarajeva, dok je u kategoriji srednjih preduzeća prva nagrada pripala firmi Monting energetika d.o.o. iz Živinica.

U počasnim kategorijama BH Biznis nagrade "Gazela“ 2011., nagradu za najboljeg općinskog načelnika koji podržava poduzetništvo i omogućava pozitivnu atmosferu poslovanja dobio je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević. Za najpoduzetniju ženu na poslovnoj sceni Federacije BiH proglašena je Emina Kadrić, direktor firme PI Consulting iz Sarajeva.

"Malo sam iznenađena ovom nagradom, jer je moja firma bila u izboru malih kompanija Kantona Sarajevo, ali sam svakako počastvovana što sam najbolja menadžerica u Federaciji BiH za 2011. godinu", rekla je za Fenu Kadrić, koja je svoju firmu osnovala prije šest godina, a danas ima 35 uposlenika.

"Metodologija izbora zasnovana je na pouzdanim, zvaničnim podacima sadržanim u finansijskim izvještajima preduzeća. U svakom od deset kantona izvršen je izbor 300 preduzeća. Kao kriterij društvene odgovornosti uzeli su se parametri: društvena odgovornost prema sopstvenim uposlenicima i prema zajednici u kojoj firma posluje, obim izvoza i ulaganja u nove tehnologije", rekao je jedan od članova žirija profesor Boris Tihi sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Naglasio je da je žiri obavio veliki posao, te da je na kraju objektivno izabrao one koji zaista zaslužuju ove nagrade.

"Uprkos lošoj političkoj i ekonomskoj situaciji činjenica da u BiH ima uspješnih biznismena je nešto što nas ohrabruje. Bez novih investicija ne možemo naprijed u ekonomskom smislu, a i ovog puta se pokazalo da bez dobrog menadžmenta nema dobrih firmi", zaključio je Tihi, uz kojeg su žiri činili Avdo Rapa, Vjekoslav Domljan, Dubravka Bošnjak, Željko Rička, Bahrija Umihanić, Najil Kurtić i Kadrija Hodžić.