biznis
0

U Republici Srpskoj 153.535 nezaposlenih

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Republika Srpska je 2011. godinu završila sa 153.535 osoba koje traže posao.

Na evidenciji entitetskog Zavoda za zapošljavanje bilo je 55.673 nezaposlenih kvalifikovanih osoba, 39.787 nekvalifikovanih radnika, polukvalifikovanih je 3.804, sa srednjom stručnom spremom 39.896, viskokvalifikovanih radnika 1.634, a sa višom stručnom spremom je 2.399 nezaposlenih osoba.

Alarmantan je pokazatelj da čak 10.076 osoba sa fakultetskom diplomom nema posao. Na evidencijama nezaposlenih je i 200 mladih koji su završili master studije i 34 magistra. Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić ocjenjuje da će ova godina biti vrlo teška i da je potpuno jasno da neće biti prihoda u budžetu, bar ne u onoj mjeri u kojoj se to očekivalo.

"Evidentno je da će doći do daljeg zaduživanja, da nema investicija u RS i da ih vjerovatno neće ni biti. Zaposlene će očekivati samo dodatni nameti na plaće, a broj nezaposlenih će nastaviti da raste", smatra Ivanić i napominje da gotovo svakog dana vidimo nova otpuštanja radnika i zatvaranje radnji.

Na sve ove izazove vlast ne daje odgovor, upozorava Ivanić. Po njegovom mišljenju, deprimira konstatacija da se Vlada RS-a ovim problemima uopšte ne bavi, jer ih to ne zanima. "Pozabavit će se ovim problemima tek kada prestane dotok novca, ali to će biti puno brže nego što se misli i očekuje", kaže Ivanić.