100 radnih mjesta
167

U novoj proizvodnoj zoni u Tuzli pravit će se dječije igračke i Pradine cipele

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U novoj proizvodnoj zoni Kreka sjever koja je formirana na prostornoj cjelini koja je godinama predstavljala odlagalište raznih vrsta otpada u Tuzli uskoro će početi izgradnja prvih proizvodnih hala u kojima će se, između ostalog proizvoditi cipele renomiranog svjetskog brenda Prada, ali i igračke za djecu.

Proizvodna zona Kreka sjever kreira se na atraktivnoj površini na zapadnom ulazu u grad, a pruža mogućnost za razvoj lokacija za stvaranje malih i srednjih preduzeća.

Ova cjelina predstavlja u potpunosti neizgrađen prostor, koji je svojim položajem godinama zanemarivan i služio je uglavnom kao odlagalište organskog i neorganskog otpada, a projekcijom izgradnje i uređenja formirano je 29 pojedinačnih proizvodno-prerađivačkih kompleksa.

Iz budžeta Tuzle dosad je uloženo blizu 700.000 KM kako bi se omogućili neophodni komunalni priključci za normalno funkcionisanje objekata koji budu izgrađeni.

Prilikom kreiranja ovog projekta poseban akcent stavljen je na model funkcionisanja zone koji je jedinstven u BiH, a po povoljnim uslovima omogućava investitorima otvaranje novih, ali i širenje već postojećih kompanija za određenu proizvodnju.

Naime, sve kompanije koje su zainteresirane za pokretanje proizvodnje u ovoj zoni, a kojoj prethodi izgradnja proizvodne hale, parcele koje su u vlasništvu Grada Tuzle ne kupuju, već ih uzimaju u dugogodišnji zakup.

Da bi im parcela uz minimalnu zakupninu bila ustupljena na korištenje potrebno je da Gradskoj upravi daju garanciju koja se ogleda u kreiranju najmanje jednog novog radnog mjesta na 100 kvadratnih metara dobijene parcele.

Zainteresiranost investitora za izgradnju proizvodnih hala već postoji, a kako je potvrđeno iz Gradske uprave Tuzle, tri firme će uskoro potpisati ugovore o zakupu parcela koje su im pripale nakon apliciranja na objavljeni javni konkurs.

Konačnu odluku o dodjeli parcela na jednoj od ranijih sjednica donijelo je Gradsko vijeće Tuzle.

"Prvi korisnici parcela u poslovnoj zoni Kreka sjever već su odabrani. Riječ je o tri firme iz oblasti proizvodnje koje će u narednih nekoliko dana potpisati ugovore, a koji će važiti 40 godina. Kroz razgovore sa predstavnicima firmi saznali smo s kojim kapacitetima raspolažu", rekao je šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Gradske uprave Tuzle Vedran Lakić.

On je otkrio i da je riječ o pekari Kabil koja se bavi proizvodnjom peciva i pekarskih proizvoda, zatim Koala Automotive – firma za proizvodnju igračaka za djecu koja je u cijelosti izvozno orjentisana te kompaniji Progetti Bosnia koja se bavi proizvodnjom ženske obuće renomiranog svjetskog brenda Prada.

"Planirano je zaposlenje najmanje 100 radnika na ove tri parcele, a s obzirom da je riječ o veoma kvalitetnim i postojanim firmama, očekujemo da će broj novouposlenih biti znatno veći, najmanje za dva puta od planiranog", naglasio je Lakić.

Prema ranijim najavama, u poslovnoj zoni Kreka sjever u narednom periodu svoje proizvodne kapacitete trebalo bi premjestiti ili proširiti blizu 30 firmi.