{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Njemačkoj satnica 30 eura

F
24.4.2012. u 14:07
1
11
U Njemačkoj satnica 30 eura
1
U Njemačkoj satnica 30 eura
Cijena rada po satu u Njemačkoj je za trećinu veća od prosjeka EU. U toj zemlji je u proteklih 10 godina zabilježen najsporiji rast plaća na čitavoj teritoriji EU.
Kako se navodi u izvještaju nacionalnog zavoda za statistiku Destatis, cijena rada u privatnom sektoru u Njemačkoj košta 30,1 eura.

To je za 32 posto više od prosjeka u EU, ali je dovoljno tek za sedmo mjesto u EU po visini cijene rada.

Radni sat je poslodavce koštao više u Belgiji (39,30 eura), Švedskoj (39,10 eura) i Danskoj (38,90 eura), kao i u Francuskoj, Luksemburgu i Holandiji.

Najmanje su prošle godine poslodavci za odrađeni sat plaćali u Bugarskoj - samo 3,50 eura, potom u Rumuniji (4,50 eura) i u Litvaniji (5,50 eura).

Od 2001. do 2011. plaće zaposlenih u Nćemačkoj su u prosjeku porasle za 19,4 posto, odnosno najmanje u EU, što je upola manje nego u Francuskoj, u kojoj je taj procenat u istom periodu porastao za 39,2 posto.

Kontrolisan rast plaća u Njemačkoj je jedan od ključnih faktora njene uspješne ekonomije i industrijske konkurentnosti, smatraju stručnjaci.

Druga strane medalje je nezadovoljstvo sindikata koji se žale na male plaće i nepoštivanja minimalne cijene rada, kao i na sve veću nesigurnost zaposlenih posebno u pojedinim industrijskim sektorima u kojima raste broj honorarnih saradnika.

Njemački poslodavci su prošle godine na svakih 100 eura bruto zarade koju su isplaćivali zaposlenima plaćali i u prosjeku i 28 eura na ime dodatnih troškova. To je niže od EU-prosjeka od 32 eura.

U Švedskoj se na 100 eura bruto zarade plaća 52 eura dodatnih troškova, u Francuskoj 50. Ali, na Malti dodatni troškovi iznose samo 10 eura, u Danskoj i Luksemburgu 15, u Velikoj Britaniji 16 i Sloveniji 17 eura.

Dodatni troškovi sastoje se prevashodno od socijalnih doprinosa koji plaćaju poslodavci - to su doprinosi sa socijalna i penziono osiguranje, kao i osiguranja u slučaju bolesti i radne nesposobnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: