{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U narednim danima novo povećanje cijena goriva

S
6.5.2010. u 21:16
0
22
U narednim danima novo povećanje cijena goriva
0
U narednim danima novo povećanje cijena goriva
Foto: AFP
Prema informacijama Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, tokom ove sedmice došlo je do povećanja rafinerijskih cijena naftnih derivata. To, naravno, za sobom povlači novu korekciju cijena na benzinskim pumpama, a što se očekuje u narednim danima.
Sekretar Udruženja Amela Kečo ističe kako je povećanje rafinerijskih cijena evidentno uzrokovano posljednjim vrlo intenzivnim promjenama faktora koji utiču na cijenu nafte na svjetskom tržištu kao što su ekonomska kriza, elementarne nepogode, te kretanje vrijednosti dolara.

Uzrokovalo ga je, kako ističe, i povećanje cijena derivata u maloprodaji i u svim zemljama okruženja.

Tako su, navodi ona, definitivno stvoreni uslovi za povećanje cijena u maloprodaji na tržištu Federacije BiH. Za očekivati je da će doći do (okvirnog) povećanja u sljedećim iznosima:

- EURO dizel 4 i EURO dizel 5 od 3 – 5 feninga
- Benzini od 3 - 4 feninga
- Lož ulje 3 feninga

U kojim iznosima (u ovom okviru) će u maloprodaji doći do povećanja zavisi od poslovne politike prometnika, dakle od pumpe do pumpe.

"Korekcija cijena nafte na benzinskim pumpama u Federaciji očekuje se u narednim danima što praktično znači da se maloprodajne cijene koriguju nakon što Federalno ministarstvo trgovine ovjeri zahtjev distributera za povećanje cijena. Važno je napomenuti da BiH i nakon ovog povećanja cijena ima najjftinije derivate u ovom dijelu Evrope, čak i u odnosu na države koje imaju naftne industrije, što je pokazatelj da kretanje maloprodajnih cijena na našem tržištu, ne prati u cjelosti kretanje rafinerijskih cijena", rekla je Kečo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: